Нађени протоколи несталих беба

В. Ц. С. - Ј. Ћ.

21. 06. 2019. у 12:13

У КЦ Ниш формирана комисија која ће се бавити документацијом деце чија судбина није разјашњена. Папири се односе на малишане за које родитељи сматрају да су им украдени

Нађени протоколи несталих беба

К. Ц. Ниш

НА десетине кутија с медицинском документацијом везаном за судбину беба које се воде као умрле, а за које родитељи сматрају да су нестале, нађено је у Клиничком центру Ниш. Снимак са кутијама и разговором који су члан државне Комисије за нестале бебе Радиша Павловић и представници Удружења "За истину и правду о бебама" имали са челницима нишке болнице, у среду по подне, нашао се на интернету.

Пустио га је лично Павловић, како каже, као залогу да неће бити прекршене ставке склопљеног договора. А на састанку је договорено да 1. јула стартује са радом комисија, коју чине представници ове здравствене установе и удружења, са задатком да изврши увид у кутије, попише их и истражи да ли нека докумената недостају. А Павловић тврди да недостају, и да су, као и ове кутије, били склоњени у некадашњу Клинику за плућне болести у Кнез Селу.

- Реч је о документацији коју су родитељи који сумњају да су им бебе нестале дуго тражили на увид у Клиничком центру, али им је говорено да је нестала и уништена у време бомбардовања. Међутим, дошли смо до сазнања да су склоњена у Кнез Село, и сада се то показало као тачно. То је само део документације. Верујемо да је има још, што ће утврдити Комисија - каже Павловић за "Новости".

Он додаје да су медицински протоколи, дечје листе и историје болести својевремено намерно склоњени да би се омеле истраге о судбини беба.

У нишком Клиничком центру потврдили су формирање нове комисије, али и демантовали тврдње да је било ко од запослених скривао или склањао медицинску документацију. Кажу, она је донедавно била напросто ускладиштена у Кнез Селу.

Документација нађена у Кнез Селу

- Комисија ће имати задатак да од 1. јула, у складу са Законом о правима пацијената, из обједињене архиве медицинске документације омогући увид или достави фотокопију те документације искључиво субјектима који поднесу такав захтев, а којима то Закон о правима пацијената дозвољава - истичу у КЦ.

АРХИВА ЧУВАНА СВЕ ВРЕМЕ

ПОСЛЕ пресељења клиника из Кнез Села, пренета је и медицинска документација, коју по закону свака здравствена установа мора да чува. Крајем децембра 2018. формирана је комисија, састављена од запослених у Клиничком центру, са задатком да прегледа архиву из Кнез Села, сортира је, обједини и ускладишти у КЦ Ниш - истичу у КЦ.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације