Нађени протоколи несталих беба

В. Ц. С. - Ј. Ћ.

21. 06. 2019. у 12:13

Нађени протоколи несталих беба

К. Ц. Ниш

У КЦ Ниш формирана комисија која ће се бавити документацијом деце чија судбина није разјашњена. Папири се односе на малишане за које родитељи сматрају да су им украдени

НА десетине кутија с медицинском документацијом везаном за судбину беба које се воде као умрле, а за које родитељи сматрају да су нестале, нађено је у Клиничком центру Ниш. Снимак са кутијама и разговором који су члан државне Комисије за нестале бебе Радиша Павловић и представници Удружења "За истину и правду о бебама" имали са челницима нишке болнице, у среду по подне, нашао се на интернету.

Прочитајте још:ЛЕКАРИ ДЕТЕ ОДМАХ ПРОГЛАСИЛИ МРТВИМ: Нашли доказе да је беба украдена

Пустио га је лично Павловић, како каже, као залогу да неће бити прекршене ставке склопљеног договора. А на састанку је договорено да 1. јула стартује са радом комисија, коју чине представници ове здравствене установе и удружења, са задатком да изврши увид у кутије, попише их и истражи да ли нека докумената недостају. А Павловић тврди да недостају, и да су, као и ове кутије, били склоњени у некадашњу Клинику за плућне болести у Кнез Селу.

- Реч је о документацији коју су родитељи који сумњају да су им бебе нестале дуго тражили на увид у Клиничком центру, али им је говорено да је нестала и уништена у време бомбардовања. Међутим, дошли смо до сазнања да су склоњена у Кнез Село, и сада се то показало као тачно. То је само део документације. Верујемо да је има још, што ће утврдити Комисија - каже Павловић за "Новости".

Он додаје да су медицински протоколи, дечје листе и историје болести својевремено намерно склоњени да би се омеле истраге о судбини беба.

Прочитајте још: РОДИТЕЉИ УКРАДЕНИХ БЕБА: Објавиће имена сумњивих лекара и бабица

У нишком Клиничком центру потврдили су формирање нове комисије, али и демантовали тврдње да је било ко од запослених скривао или склањао медицинску документацију. Кажу, она је донедавно била напросто ускладиштена у Кнез Селу.

Документација нађена у Кнез Селу

- Комисија ће имати задатак да од 1. јула, у складу са Законом о правима пацијената, из обједињене архиве медицинске документације омогући увид или достави фотокопију те документације искључиво субјектима који поднесу такав захтев, а којима то Закон о правима пацијената дозвољава - истичу у КЦ.

АРХИВА ЧУВАНА СВЕ ВРЕМЕ

ПОСЛЕ пресељења клиника из Кнез Села, пренета је и медицинска документација, коју по закону свака здравствена установа мора да чува. Крајем децембра 2018. формирана је комисија, састављена од запослених у Клиничком центру, са задатком да прегледа архиву из Кнез Села, сортира је, обједини и ускладишти у КЦ Ниш - истичу у КЦ.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације