Све више бесплатних овера код јавних бележника

В. Ц. С.

09. 09. 2019. у 10:38

Све више бесплатних овера код јавних бележника

Канцеларија јавног бележника у Новом Саду,Фото Д. Дозет

Нотари обележавају пет година постојања, од успостављања службе до данас обрадили више од осам милиона предмета. Најчешће печатирају документа, раде и оставине, састављају смртовнице, пописују...

ЈАВНИ бележници су од успостављања, пре тачно пет година, до данас урадили 8.167.075 правних послова за које су надлежни, од чега је највећи број овера - више од шест милиона. Мрежа нотара у Србији данас је достигла број од 198 канцеларија, потврђено је у Јавнобележничкој комори.

Прочитајте још: КАКО ЈЕ ОВО МОГУЋЕ? Власника избацује из стана лажни закупац, нотари превидели “ситан” детаљ

- Почев од 1. марта 2017. године, овера потписа, преписа и рукописа у искључивој је надлежности јавних бележника на подручјима где су та места попуњена, а послови се обављају ефикасно и без застоја - кажу у Комори, и додају да им колеге фале на територији четири основна суда, где још нема именованих бележника: у Димитровграду, Мајданпеку, Сјеници и Књажевацу.

Прописи кажу да је овера докумената потребна за упис у средње школе и на факултете бесплатна. Само од 1. јуна до 15. јула ове године урађена је 122.031 бесплатна овера, од чега је највише печата стављено управо на документа за упис. Осим њих, нотари бесплатно оверавају и потписе, преписе или фотокопије папира потребних за остваривање права из социјалног осигурања или социјалне заштите, за упис у обданишта, као и докумената потребних незапосленима за заснивање радног односа.

Прочитајте још: Печат нотара иселио професора

- Што се тиче поверених послова, у које спадају састављање смртовнице, попис имовине, као и расправљање заоставштине, које су основни судови почели да нам поверавају од 2016. године, бележници су урадили 362.808 предмета, од чега 173.218 оставинских решења - кажу у Комори.

Резултат петогодишњег рада је и трајно решење седишта ЈБ, која ће се током септембра уселити у адекватне просторије, у којима ће моћи да спроводи стручне обуке и тренинге. Као изузетно важну ствар, нотари истичу и пријем у пуноправно чланство Међународне уније нотара (УИНЛ), у октобру 2016, и у Савет нотаријата ЕУ, у својству члана-посматрача, у јуну 2017.

- На овај начин омогућено је повезивање јавних бележника из Србије са колегама из европских комора. Рад бележника унапређен је успостављањем сарадње са многом коморама - кажу у ЈБ комори.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

СВЕЧАНА академија поводом петогодишњице рада нотара одржаће се 14. септембра, у Београду. Академији ће присуствовати челници Министарства правде, представници правосуђа и других институција, као и представници многих европских комора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Baltazar

09.09.2019. 12:13

Čuj besplatno. A s druge strane se nafatirali para u nenormalnim količinama. Postali su država u državi.