МИРЈАНА Марковић, супруга бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, кремирана је у четвртак у Москви, а урну са њеним посмртним остацима, по одлуци породице, у петак ће у Београд највероватније донети породични пријатељ Драгомир Карић.

Како "Новости" незванично сазнају, Карић ће урну предати Слободану Булатовићу, бившем мужу Марије Милошевић, а он ће је однети у породичну кућу Милошевића у Пожаревцу, где ће преноћити по одлуци њене деце, Марије и Марка. После полагања урне, испод липе у дворишту у којем почива и њен супруг, у суботу у 15 часова, свештенство СПЦ Епархије браничевске служиће опело.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Карић доноси урну Мире МарковићНа вечни починак мајку је топлим речима и достојанствено испратио син Марко, а ћерка Марија, која живи у Црној Гори, била је спречена да присуствује, зато што нема потребна документа. На опроштају у дворани за погребне церемоније болнице Федералне службе безбедности с много љубави и поштовања говорили су Сергеј Николајевич Бабурин, академик и некадашњи потпредседник руске Думе, и Владимир Иванович Добренков, проректор Московског државног универзитета Ломоносов, на којем је Мира Марковић била почасни професор.

Марко Милошевић крај мајчиног одра Фото БК ТВ
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИНАР "НОВОСТИ" У МОСКОВСКОМ ДОМУ МИРЕ МАРКОВИЋ: Живели скромно, без привилегија

- Мира Марковић је била човек са карактером - изјавио је Бабурин за "Новости". - Умела је да брани своје принципе. Поштовао сам њене искрене ставове, чак и кад се нисам слагао са њима. После Милошевићеве смрти покушавао сам да убедим своје колеге из Србије да би требало да дозволе Мири да дође на његову сахрану. Оптужбе за стан деловале су неуверљиво. Верујем да ће у Србији превладати праведан став о Мири Марковић као интелектуалки и политичару, искреном левичару и борцу за бољи живот свих грађана.

Испраћају супруге бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића присуствовали су и представници Амбасаде Србије. Многи пријатељи и поштоваоци Слободана Милошевића сигурно би дошли на последњи испраћај Мире Марковић да су знали где ће бити изложен ковчег са њеним посмртним остацима. Међутим, породица је поручила да дођу само блиски пријатељи. Ретко ко у Москви је уопште знао где је дом супруге и сина Слободана Милошевића.

Колико је Мира Марковић била повучена доказ је и то да није присуствовала промоцији књиге Слободановог старијег брата Борислава у Москви. У Амбасаду Србије ни Мира ни Марко нису долазили, јер су били на потерницама. Нису посећивали ни места на којима се иначе окупљају грађани бивше Југославије.ОПЕЛО

НАЈАВА да ће сахрана бити уз верски обред изненадила је многе.

- Кремација није у складу са хришћанским обичајима, али нема теолошких препрека да се служи опело - објаснио нам је Зоран Крстић, професор на Православном богословском факултету. - У изузетним ситуацијама може се служити верски обред после кремације. Молбу за опело цркви подноси родбина, а свештеник је доставља епископу.
ОПШТИНЕ ОДБИЛЕ КОМЕМОРАЦИЈУ

НА Европском факултету у Венизелосовој улици у петак у подне биће одржана комеморација, у организацији Удружења "Слобода". Говориће Вукашин Јокановић, потпредседник Удружења, и Ратко Крсмановић, некадашњи генерални секретар ЈУЛ-а.

У Удружењу се данима расправљало око избора места за комеморацију. Одустало се од седишта СПС, због реконструкције. Челници општина Стари град и Врачар одбили су захтеве да се тамо окупе.