МИРИМО ЗАВАЂЕНЕ ПРАВОСЛАВЦЕ: Српска црква хоће трећи пут

Р. ДРАГОВИЋ

28. 09. 2018. у 22:02

МИРИМО ЗАВАЂЕНЕ ПРАВОСЛАВЦЕ: Српска црква хоће трећи пут

Фото Танјуг

Наша црква преузима посредничку помиритељску улогу у завађеном православљу

СРПСКА православна црква покушаће да задржи неутрални положај у сукобу између два највећа хришћанска центра - Москве и Цариграда. "Трећи пут" ће београдску Патријаршију водити кроз иглене уши поштовања вековног поретка глобалне Православне цркве и аргумената Цариграда, који жели да по сваку цену формира самосталну тзв. Украјинску цркву. Ову позицију СПЦ жели да искористи као посредник између цркава које су последњих недеља драстично заоштриле међусобне односе.

Политика "несврстаности" СПЦ на првом тесту биће већ у недељу, када ће патријарх Иринеј и поглавар Васељенске патријаршије Вартоломеј заједно служити литургију на српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну. Овај догађај у јеку захлађења односа на линији Москва - Цариград сматра се својеврсним гестом добре воље свих супротстављених страна, али и помиритељском мисијом наше цркве.

Став СПЦ поводом овог украјинског проблема недавно је објавио владика бачки Иринеј, који обавља и дужност портпарола Сабора СПЦ. Он укратко гласи: нисмо за Москву већ за пуно поштовање вековног канонског поретка, али нисмо ни против Цариграда, већ против сваке иницијативе која би изазвала још теже потресе и поделе.

На бази ове платформе, која је јасно предочена руској страни, патријарх Иринеј ступио је у дипломатску мисију приближавања двеју завађених страна.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Српска црква између Цариграда и Москве


- Патријарх Иринеј пажљиво негује добре односе са оба православна центра - кажу у Патријаршији СПЦ. - Током његовог боравка на трону наше цркве ниједним гестом није угрозио положај других помесних православних цркава, што му је донело велики ауторитет и поштовање у хришћанском свету. То му даје легитимитет да искрено и смело наступа и пред Москвом и пред Цариградом. По много чему, његова мисија мира и дијалога имаће историјски карактер.

Занимљиво је да патријарх Иринеј креће истим путем којим се у црквеној дипломатији пре њега кретао патријарх Павле, који је деведесетих година свој ауторитет ставио у службу мирења руског и васељенског патријарха.

Да је Московска патријаршија задовољна гледиштем православног Београда, потврдио је њен други човек, митрополит волоколамски Иларион, који је ове недеље боравио у Београду.

- Српски приступ украјинском питању је исправан и надамо се да ће и друге цркве заузети овакав став - навео је митрополит Иларион, задужен за спољне послове Московске патријаршије.

Прилике у православном свету тренутно иду наруку српском патријарху, будући да и Московској и Васељенској патријаршији одговара постојање незваничног "канала", којим би упркос званичном затезању односа, размењивали мишљења и оцењивали ставове друге стране. Српска патријаршија у најужем је кругу цркава које немају крупних "отворених питања" ни с једном од древних патријаршија. Проблем статуса тзв. Македонске цркве, који једини оптерећује односе СПЦ и православног света, пре свега Цркве у Цариграду, већ дуго је у фази мировања, која драстично не угрожава позицију Српске патријаршије.


ГОСТ У ГРЧКОЈ

ПАТРИЈАРХ Иринеј боравиће за викенд у Грчкој поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата на позив солунске Митрополије неапољске. Поглавар СПЦ са васељенским патријархом Вартоломејом и грчким митрополитом Варнавом служиће свету архијерејску литургију као и парастос погинулим војницима на гробљу Зејтинлик.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Миро Марковић

28.09.2018. 22:51

Примате србске цркве се заснива на историјској чињеници да је прва хришћанска црква основана и подигнута у Сирмијуму, т.ј. данашњој Сремској Митровици, 34. год Нове ере. Њу је установио полубрат Исуса Христа, апостол Јаков, који је ту поставио првог епископа за римски Ил. ирик Други еписком Сирмијума је био постављен од стране апостола Петра 49. год. Нове ере. Присетимо се да тада није постојала хришћанска црква ни у Цариграду, ни у Риму ни у Јерусалиму. Али то је Србима забрањено да знају.

pera

29.09.2018. 19:48

@Миро Марковић - Vrlo interesantno. Gde bi se moglo pronaci vise informacija o tome.

Dragan

28.09.2018. 22:56

Bolje da naša crkva radi da pomiri Srbe pravoslavce sa Srbima islamske i katoličke vere. Treba raditi na tome da se objasni onima Srbima koji su usled raznih događaja prešli u drugu veru, da su im pretci bili Srbi.

баунти

28.09.2018. 23:14

Православне цркве треба ујединити под један кров, без националних цркава, и њено сједиште треба да буде у Јерусалиму... Или у Пећи.