Царски рез за сваку трећу

Н. Ш. РАДИЋ

20. 03. 2017. у 12:11

Царски рез за сваку трећу

Само у 2016. обављено 1.099 царских порођаја Фото Нина Штркић

Породиље у Републици Српској све ређе доносе на свет бебе природним путем, показују подаци. Са обављених 33,2 одсто вештачких порођаја, РС изнад европског стандарда

ПОРОДИЉЕ у Српској, упркос стручним сугестијама да је природни порођај најздравији и за мајку и за дете, све ређе доносе на свет бебе природним путем. Статистика говори да се чак трећина порођаја обави царским резом, а малим делом и епидуралном анестезијом. Само у протеклој години, на Универзитетско-клиничком центру Републике Српске обављена су 3.302 порођаја, од чега чак 1.099 царским резом, односно 33,29 одсто.

Ове бројке, каже Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите, Републику Српску стављају изнад европског стандарда кад је у питању царски рез. У РС сваки трећи порођај заврши се царским резом, док се, према истраживању Светске здравствене организације, просек царских резова у Европи креће од 20 до 25 одсто, односно сваки четврти!

- Данас су порођаји планирани и индуковани и нажалост у процентима царског реза смо изнад европских стандарда. Очигледно нема довољно едукације, нема довољно објашњавања колико је добро да се порођај заврши природним путем - рекао је министар Богданић

Према речима, шефа Порођајног одељења са пуерперимом и неонатологијом др Драгице Драгановић у Клиници за гинекологију, порођај царским резом се обавља на основу тачно одређених медицинско акушерских индикација и протокола.

- Царски рез је често једини начин којим се може спасити живот мајке и плода када су присутне компликације трудноће и порођаја. У Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС, царски рез се ради на основу медицински оправданих индикација. Могу бити планирани и на основу медицинских индикација и као хитни у односу на стање мајке и плода - рекла је Драгановићева.

ЗА ЕПИДУРАЛ 150 МАРАКА

ЕПИДУРАЛНА анестезија најчешће се користи за олакшање бола у порођају уз раствор локалног анестетика мале концентрације, истиче Дарко Голић, начелник Клинике за анестезију УКЦ РС.

- У "епидуралу" потребна је већа доза локалног анестетика него у "спиналу" и потребно је више времена да наступи дејство. Ипак, и даље је најчешћа спинална метода код планираних и хитних царских резова - истакао је Голић.


КОМПЛИКАЦИЈЕ

МАЈКА два дечака из Бањалуке Д. Ћ. (34) каже да је имала неугодно искуство на првом порођају, пре три године. Дечак је био крупан. Докторка која је водила трудноћу рекла је да треба да се природно породи, а други доктор да има све индикације за царски рез.

- Порођај се искомликовао, беба се заглавила, на крају једва сам се породила природно - каже Д. Ђ. - Прошле године, кад сам родила друго дете, нисам размишљала, захтевала сам упутницу за "царски", почастила доктора и добила је.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације