ВРЊАЧКА БАЊА – У Народној библиотеци „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи отворена је несвакидашња изложба фанзина - „андерграунд“ часописа из такозване домаће радиности, Рашког и Расинског округа коју ће заинтересовани моћи да погледају до 17. фебруара.


Аутор ове изложбе на којој су приказани фанзини из Краљева, Рашке, Врњачке Бање, Трстеника и Крушевца је Врњчанин Мирослав Сташић, а осим њега на свечаном отварању о овом својеврсном феномену независне, алтернативне сцене говорили су Татјана Радић Милутиновић и Војкан Трифуновић, историчар из Краљева.


- У својој основи фанзин је на неки начин продукт рада поштоваоца и заљубљеника у одређену тему или појаву којима се не баве званични медији. У највећем броју случајева су из кућне радиности и плод такозване „уради сам“ технике. Тиражи се крећу од екстремно малих, па до оних који су се на овим просторима бројали стотинама, углавном копираних примерака – каже аутор изложбе Мирослав Сташић.

Због ограниченог броја и недоступности примерака фанзина из Рашког и Расинског округа, посетиоци ове изложбе ипак неће бити у прилици и да их прелистају, већ ће моћи само да „испод стакла“ погледају насловне странице.


- Упркос инфлацији, ратном окружењу и бројним другим проблемима, фанзини у овом делу Србије експанзију доживљавају деведесетих година прошлог века, без обзира да ли су музичког, арт, политичког или неког другог карактера. Отворено антирежимски, краљевачки „Контрапункт“ је тада доживео шест бројева и одликовало га је богатство и разноврсност немузичког материјала, бритки ставови и полемичност и као такав био је инспирација многим другим локалним сценама у Србији – додао је Сташић.


ИНТЕРНЕТ ДОБИО „ТРКУ“


ПО речима историчара Војкана Трифуновића, у ери интернета значајно је смањен број „папирних“ фанзина.


- Времена када су готово сваки град или варошица у Србији имали бар по један фанзин је давно за нама – нагласио је Трифуновић. - Ипак, морам да напоменем да и у ери интернета код нас и даље опстаје штампани „Out of Darkness” из Новог Сада што је свакако успех вредан пажње и поштовања.