Петеру Хандкеу уручена Нобелова награда за књижевност: Србија била уз свог пријатеља, неколико земаља бојкотовало церемонију

Новости онлине/ Горан ЧВОРОВИЋ

10. 12. 2019. у 17:38

Овај догађај помно је пратила и Србија, нестрпљиво чекајући Нобела у рукама Петера Хандкеа

Петеру Хандкеу уручена Нобелова награда за књижевност: Србија била уз свог пријатеља, неколико земаља бојкотовало церемонију

AP Photo Henrik Montgomery

ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА - СТОКХОЛМ

ИЗ руку шведског краља Карла Шеснаестог Густафа, у присуству краљевске породице и у врло свечаној атмосфери, обогаћеној симфонијским и оперским интермецима, Петер Хандке је, са осталим лауретима Нобелове награде, примио најпрестижније светско признање у области литературе за ову годину.


Одајући му почаст, рад Петера Хандкеа претходно је представио Андерс Олсон из Шведске академије, истичући између осталог да је његова књижевност јаким духовним открићем у описивању реалности утицала на многе генерације.


После церемоније у Концертној дворани, која је по традицији завршена интонирањем шведске химне, званице су прешле у Градску кућу Стокхолма, где је био приређен гала-банкет за 1.200 најпрестижнијих званица из целог света.


Испред Концернте дворане, гости су почели да се окупљају још сат пре почетка церемоније која је била заказана у 16,30. Било је ту много лимунзина са заставама држава из целог света. Главни грг, на коме се до уторка налазила Божићна тржница, претворен је, за ову прилику, у паркинг скупоцених аутомобила.


Око трга, полиција је опасала безбедносни појас. Улаз је био строго контролисан. Ни птица није могла да пролети. Испред, окупило се много телевизијских екипа.Лепо је, али уједно и напето, било за Хандкеа протеклих дана у шведској престоници. Указана му је велика част, људи су га поздрављали на улици, заустављали га да му се наклоне, новинари су му певали рођенданску песму, поштоваоци покушавали да се сликају с њим или да му само стисну руку.

Фото Г.Чворовић

Истовремено, притисак, и споља и изнутра, био је изузетно велики. Неки чланови Нобеловог комитета су због њега дали оставку, неке личности, као и представници појединих земаља и региона с Балкана, одбили су да се појаве на свечаности - они, којима није било по вољи што Хандке у својим делима покушава да сагледа пун обим догађаја на просторима деведесетих година прошлог века.

Званице ,Фото Г.Чворовић

Фото Г.Чворовић

- Нисам очекивао да буде баш тако. Може се претпоставити, али не и очекивати тако нешто - одговорио је искрено Хандке, за "Новости", на питање да ли је предвиђао да ће пристак бити оволики.

Званице ,Фото Г.Чворовић


Ипак, нобеловац се стоички носио с тим.

AP Photo Henrik Montgomery

Догађаји у оквиру званичне манифестације поводом додељивања Нобелове награде потрајаће до среде, али је пријемима у Концертној дворани и Градској кући завршен главни део овог планетарног дешавања. Све остало већ је део историје.

Фото Jonas Ekstromer TT


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

Nele

10.12.2019. 17:43

Sta ovi gore navedeni znaju sta je knjizevnost.Normalno da ce bojkotivati.Za njih je kultura Tompson.Lomljenje i paljenje crkava i manastira.Proterivanje i masakriranje ljudi.

Uros

10.12.2019. 17:48

Cestitke Handkeu, on je intelektualna i ljudska gromada, covek sa integritetom! Srbi su mu zahvalni za prijateljstvo

Boža Zemunac

10.12.2019. 18:05

Brate Handke sve čestitke.Srbija te voli. Živ bio na mnogaja ljeta i Bog te čuvao.

Пера

11.12.2019. 08:31

@tuza - Па то сви знаjу Само су неки смели и да то напишу

Boki

10.12.2019. 23:22

Cestitke Handkeu! A mi da insistiramo da ovi lelem..i u komisijama za dodelu imena ulicama pod hitno dodele u Beogradu jednu ulucu Handkeu!!!

Vaske

11.12.2019. 00:14

Čudna koincidencija da su ovi koji su bojkotovali ceremoniju nedavno proglašeni za najnepismenije narode u Evropi. Oni su mnogo, mnogo prije bojkota ceremonije dodele nagrade "bojkotovali" celokupnu književnost, pa je to vjerovatno razlog što ništa u životu nisu pročitali.

Jelena

11.12.2019. 02:07

Cestitke i iskreno Hvala! Castan i hrabar je postupak Akademije da izabere Handkea i pored svih pritisaka. Pobijedila je umjetnost- knjizevnost, a jednako i pravda. Neka vrijeme razjasni nedoumice i osvjetli istinu. Veliki dan za pamcenje.

Ihtiostega

05.02.2020. 20:13

Zna se ko je bojkotovao. Oni koji su dizali desnu ruku u vis i divili se hitleru. Njih treba udaljiti i sa ove planete, a ne samo sa dodele Nobela...