ИГРЕ око избора управника Народне билиотеке Србије, које су кулминирале одлуком Министарства културе о поништењу конкурса, добиле су нови исход изненадном оставком песника Драгана Хамовића, члана Управног одбора ове институције, иначе специјалног саветника у Министарству културе.

После жалби тројице кандидата Адама Софронијевића, Дејана Ристића и Милоша Јанковића, чије су пријаве одбијене као непотпуне, Министарство културе је констатовало да је текст конкурса допуњен условима који нису предвиђени ни Законом о култури, ни Статутом НБС. Због тога је цео поступак враћен на почетак.

- Поништење конкурса за избор управника НБС, због неких формалних финеса, отворило је питање разлога мога даљег учешћа у послу око којег се иначе јако подгрева јавна температура, услед различитих амбиција и разностраних интереса - каже за "Новости" Драган Хамовић. - То јесте обичај у оваквим процедурама. Моја оставка је одговор на то лично питање да ли бих својим даљим ангажовањем могао да допринесем да се избор кандидата обави на корист ове националне установе и српског библиотекарства. Другима, спремнијим за такав посао, желим успеха.

Прочитајте још - ИЗБОР НОВОГ УПРАВНИКА НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ: Зашто је "дописиван" конкурс?

Председник УО проф. др Вељко Брборић каже, за "Новости", да је Хамовић поднео оставку без образложења:

- Извесно је да измене у конкурсном тексту нису смеле да се догоде. На УО је сада да настави са поступком избора управника и све врати у легалне оквире. Настојаћемо да наш рад буде максимално јаван и нећемо подлећи притисцима и евентуалним личним амбицијама. Новог члана УО требало би да предложи Влада, а нови конкурс за управника биће расписан до краја јуна.