Велике, храбре слике света

Р. РАДОСАВЉЕВИЋ

22. 02. 2018. у 23:33

У петак у Сава центру свечана церемонија отварања 46. Међународног филмског фестивала - Фест 2018. Уручење награде "Београдски победник" Иштвану Сабу и пројекција филма "Три билборда"

Велике, храбре слике света

ПРЕМИЈЕРА "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Макдоне

СА метафоричним слоганом "Приђи ближе" и фаворитом за овогодишњи Оскар, драмом "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Макдоне, у петак ће у Сава центру свечано започети 46. Међународни филмски фестивал (Фест).

На гала церемонији пре пројекције филма, култном мађарском редитељу, оскаровцу Иштвану Сабу биће уручена награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности. Један од најзначајнијих аутора европске кинематографије прогласиће и фестивал отвореним, а водитељи овог програма су глумци Радивоје Раша Буквић и Марија Бергман.

Током фестивала исто признање биће додељено и нашој легендарној глумици Неди Арнерић, и великом руском редитељу Карену Шахназарову, а до 4. марта премијерно ће бити приказано 116 филмова нове домаће, регионалне и светске продукције, као и десет класика.

Главни такмичарски програм нуди 16 ангажованих наслова, који улазе у трку за награду "Београдски победник", међу којима су "Увреда", либанског редитеља Зијада Дуеирија (кандидат за овогодишњи Оскар за најбољи страни филм), "Нико 1988" Сузане Никјарели, "Довлатов" Алексеја Германа, са нашим Миланом Марићем у насловној улози, који је одушевио публику Берлинала, "Право место" Паола Ђеновезеа. Ту су и наслови познатих аутора - "Искушеник" Пола Шредера, са Итаном Хоуком у главној улози, "Марвин" Ен Фонтејн (награђен на фестивалу у Венецији), "Трг Америка" Јаниса Сакаридиса, провокативна кинеска драма "Анђели носе бело" Вивијан Кју, која је у Кини забрањена за приказивање.

ПОЛАНСКИ, ФАТИХ АКИН, ОЗОН... У РЕВИЈАЛНОМ програму очекују нас нови хитови великих аутора - "Према истинитој причи" Романа Поланског, "Облик воде" Гиљерма дел Тора, "Зови ме својим именом" Луке Гвадањина, "Фантомска нит" Пола Томаса Андерсона, "Ниоткуда" Фатиха Акина, "Заиста, никада ниси био овде" Лин Ремзи, "Јупитеров месец" Корнела Мундруца, "Сквер" Рубена Естлунда, "Опроштај" Роланда Џофија, "Двоструки љубавник" Франсоа Озона, "Адвокат" Дена Гилроја са двоструким оскаровцем Дензелом Вашингтоном.

У националној селекцији "Српски филм" за награде се такмичи пет остварења - "Бандити у потрази за мамом" Косте Ристића, "Едерлези рајзинг" Лазара Бодроже, "Хоризонти" Светислава Драгомировића, "Изгредници" Дејана Зечевића и "О бубицама и херојима" Петра Пашића.

Поред наслова који су већ препознати и награђени у свету, 46. Фест у свом трећем такмичарском програму "Границе" приказује осам субверзивних, контроверзних, артхаус филмова који померају границе у тематском и естетском смислу, као што је Hitler's Hollywood, који се бави немачком кинематографијом у време нациста. У програму Thrills and Kills имаћемо узбудљиве жанровске филмове, од хорора до трилера, а селекција Microwave доноси три микробуџетна остварења, међу којима је и премијера домаћег филма "12 гневних жена" Јелене Марковић. Docufest ће приказати документарце о Витни Хјустон, Рјуићи Сакамотоу, Керију Гранту, Милчу Манчевском и Светозару Боторићу.

У селекцији "Фест класик" гледаћемо филмове добитника "Београдског победника" - "Пуковник Редл" и "Сусрет са Венером" Иштвана Саба, "Вишња на Ташмајдану" у којем је пре 50 година играла Неда Арнерић... Ту је и нови програм PlayUK, који Фест организује у сарадњи са Бритиш консилом, у оквиру којег ће бити приказана и остварења у ВР формату (виртуелна реалност), а прилику да ужива имаће и најмлађа публика, у филмовима из програма "Фестић 46".

За свечано затварање право са Берлинала стиже нам остварење чувене пољске редитељке Малгоржате Шумовске "Лице". До четвртка је продато више од 50.000 карата.


ГОСТИ БЕОГРАДА

ПОРЕД Иштвана Саба (на слици) и Карена Шахназарова, Београд ће учинити светском филмском метрополом више од 40 гостију који стижу на Фест - Сузана Никјарели, Паоло Ђеновезе, Алесио Лазарески, Виторија Пучини, Корнел Мундруцо, Марта Месарош, Иван Шахназаров, Јакоб Ладањи, Макис Пападумитру, Мазен Кхалед, Јури Ричински, Павел Хвалејев, Ким Санг Чул, Хонг До Јеон, Бранко Шмит, Далибор Матанић, Горан Богдан, Емир Хаџихафизбеговић, Јан Цвиткович...


СВЕ НАГРАДЕ ФЕСТА

НАГРАДУ "Београдски победник" за најбољи филм, као и још шест награда (за режију, сценарио, главну мушку и женску улогу, најбољи деби и награду жирија), доделиће жири којем председава редитељ Милчо Манчевски, а о наградама у националном такмичарском програму одлучиваће жири на челу са редитељем Лорданом Зафрановићем. Поред званичних признања жирија, биће додељене и награде "Небојша Ђукелић" за најбољи филм региона, "Милутин Чолић" за најбољи домаћи филм, награде ФИПРЕСЦИ жирија и ФЕДЕОРА жирија.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације