ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У БЕОГРАДУ: Између избора и Оскара

А. ПОПАДИЋ

30. 01. 2018. у 06:42

Најављен богат програм предстојећег 46. међународног филмског фестивала у Београду. Организатори замолили медије да не запоставе Фест, који се затвара 4. марта

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У БЕОГРАДУ: Између избора и Оскара

ЗАПАЖЕН Сцена из филма "Силовити" о Жан-Лику Годару Фото Фест

НА 46. Фесту, који ће под паролом "Приђи ближе" бити одржан од 23. фебруара до 4. марта, премијерно ће бити 116 филмова, као и десет класика - најавили су организатори фестивала.

- Награду "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности ове године добиће мађарски редитељ и сценариста, оскаровац Иштван Сабо и српска глумица Неда Арнерић - најавио је у понедељак у Скупштини града уметнички директор Југослав Пантелић и додао да ће награду "Победник" за досадашње стваралаштво добити руски редитељ Карен Шахназаров и његов британски колега Роланд Џофи.

Фест ће, како је најављено, отворити вишеструко награђивана драма "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Мекдоне, а затвориће га "Лице" пољске редитељеке Малгоржаде Шумовске.

У главном програму ван конкуренције наћи ће се најпопуларнији филмови из светске продукције, међу којима су и готово сва остварења номинована за Оскар. Публика 46. Феста моћи ће да види нова остварења угледних редитеља попут Романа Поланског ("Према истинитој причи"), Гиљерма дел Тора ("Облик воде"), Пола Шредера ("Искушеник"), Пола Томаса Андерсона ("Фантомска нит"), Фатиха Акина ("Ниоткуда"), као и филмове Лин Ремзи, Дена Гилроја и Корнела Мундруца, који је и први потврђени гост фестивала.

- На Фесту ће, као и увек, бити наслова који ће тек бити откривени, попут "Верности" Михаела Роскама или "Ја, Тоња", са сјајном Марго Роби - поручио је Пантелић.

Публика ће моћи да види и филм оскаровца Мишела Азанависијуса "Силовити", о Жан-Лику Годару, као и ново остварење кинеског редитеља Чена Кајгеа "Легенда о конкубини".

Неда Арнерић

За награде "Београдски победник", у Главном такмичарском програму, бориће се 16 остварења из целог света (Либан, Кина, Русија, Аргентина...).Од ове године у селекцији "Српски филм" приказиваће се само премијере, па ће тако фестовска публика прва моћи да види пет домаћих остварења: "Едерлези рајзинг" Лазара Бодроже, "Изгредници" Дејана Зечевића, "О бубицама и херојима" Петра Пашића, "Хоризонти" Светослава Драгомировића и "Бандити у потрази за мамом" Косте Ристића.

Такмичарски програм "Границе", по речима селектора Младена Ђорђевића, наставља да преиспитује различите табуе. Идеја организатора била је да Фест приближе и суграђанима ван центра Београда, па ће тако фестивалске пројекције први пут бити организоване у новоотвореном биоскопу "Синегранд" у Раковици и у Центру за културу "Влада Дивљан" у УК Палилула. Карте за 46. Фест наћи се у продаји од 3. фебруара, и коштаће од 250 до 400 динара, а за премијеру 500 динара.

Куриозитет овогодишњњег Феста је и да се његово "финале", 4. марта, поклапа са доделом Оскара, али и са изборима за Скупштину Београда. Отуда и не чуди молба организатора медијима да не запоставе фестивал: "Ми смо ту сваке године, не само изборне"!

Иштван Сабо


ОД ГРАДА 30 МИЛИОНА

ГРАДСКА секретарка за културу Ивона Јевтић изјавила је да је ове године Београд за Фест издвојио највећу суму до сада - 30 милиона динара.

- То је једна од најзначајнијих манифестација у граду, која привлачи велики број туриста, окупља угледне филмске уметнике из земље и света, и наш град од тога има велику корист - поручила је Јевтићева и изразила наду да ће и Министарство културе бити дарежљиво према Фесту на предстојећем конкурсу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације