ДАР је потребан сликару, писцу, архитекти... Глумцу не. У питању су емоција и концентрација. Тврдим да сваки човек може да буде велики глумац, ја сам живи доказ за то. Важно је само изаћи из себе и постати неко други - ја "изађем" из Бате Живојиновића и постанем - Валтер, постанем Мирта, постанем неко други. А нема лепшег посла од овог: љубиш се с глумицама, дружиш с колегама....

Тако је говорио легендарни Бата који од недеље увече више није са нама. Најпопуларнији глумац који је одиграо близу 350 филмских улога свих жанрова, сарађивао са најзначајнијим редитељима, који је са Јосипом Брозом био на "ти" и крао му цигарете и упаљаче, чији су дар, личност и шарм прешли у мит још за његовог живота, и можда надрасли и њега самог.

После дуге и тешке болести с којом се "носио" са истим хумором и оптимизмом као што је и живео, придружио се "небеским глумцима". Отишао је у сну, онако како ваљда одлазе људи који су одсањали све своје снове. Тај "обичан човек који је само изводио глумачке радове и ништа друго", како је себе описивао, обележио је југословенску и српску кинематографију. Био је глумац који је, захваљујући филму "Валтер брани Сарајево" Хајрудина Крвавца, који се приказивао у Кини, имао више од две милијарде гледалаца. Да је знао енглески језик, Бата је могао да постане и светска звезда - после филма "Битка на Неретви" Вељка Булајића, у коме је играо са Ричардом Бартоном, Јулом Бринером и Орсоном Велсом, Велс му је понудио да крене с њим у Америку.

А његова каријера, како је сам говорио, почела је случајно. Више од половине филмова у којима је играо није гледао.

"У Београду су после рата често организоване игранке на којима увек даме бирају. Моје друштво никада нису бирале. Били смо 'гамени' са Црвеног крста. Једне сам вечери, зверајући тако по сали, подигао са пода неке старе новине и видео наслов: Конкурс за глумачку школу у Нишу. Са двојицом другова сам кренуо у Ниш. Некако сам положио пријемни испит за средњу глумачку школу и на другој години покушао да упишем Академију драмских уметности у Београду. Успео сам тек из трећег покушаја. Кад сам почео да играм, нисам одбијао улоге, глума је била мој посао од кога сам живео."

И мада Бата никада озбиљно није желео да говори о томе шта је све урадио, непрестано се "склањајући" иза свог хумора и шарма, иза њега су остали антологијски ликови које је остварио. Главни и споредни, али задивљујући чак и за холивудске биографије.

Памти се Батина трансформација из ратног хероја које је играо у "Неретви", "Сутјесци"..., у маестралну епизоду четничког поручника у "Повратку отписаних", из ђаволовог слуге у "Мајстору и Маргарити" у пијаног загорског лугара у "Брези", из бескрупулозног трговца перјем у "Скупљачима перја" у пропалог боксера у ТВ драми "Реквијем за тешкаша", за коју је говорио да му је интимно нешто најлепше што је одиграо у животу...

За предратне и ратне генерације у Југославији Бата је симболизовао херојство у рату, успон из сиромаштва после разарања, братство и јединство, сјај који су доносиле светске звезде са којима је глумио. Генерације рођене 50-их и 60-их упознавале су га прво кроз "партизанске" филмове, а тих година настао је и афоризам да је Хитлер на самрти рекао: "Убијте Бату Живојиновића."

Ту су и његови антологијски ликови у најбољим остварењима "црног таласа", које је снимио са ауторима као што су Саша Петровић, Живојин Павловић, Анте Бабаја, Пуриша Ђорђевић, Радош Новаковић, Столе Јанковић, Живко Николић, Мића Поповић... Потом су дошли и филмови "Чувар плаже у зимском периоду", "Пас који је волео возове", "Доротеј", "Пад Италије", "Октоберфест", "Лепа села лепо горе", "Ране", "Балканска правила", "Буре барута"... Последњу улогу одиграо је 2012. у филму "Лед".

У једном од последњих интервјуа, Бата је изјавио:

- Не сматрам себе животним победником. Јер, живот је борба непрестана, како је Његош рекао. У некима побеђујемо, у некима не. Важно је стално се борити и бити позитиван. Поред тога, треба правилно изабрати животног сапутника, јер човек не може ништа сам да постигне. Мора да верује у себе и у оно што ради. За мој комплетан успех заслужна је моја супруга Лула. Ко зна како бих се развио као личност без стабилне породице и јаке жене као што је она. Лула је носила цео наш живот - говорио је Бата.

ЗА ВАЛТЕРОМ ЖАЛЕ И КИНЕЗИ

БАТИНА смрт потресла је милионску публику обожавалаца у Кини у којој је његов филм "Валтер" најгледанији, до сада. Вест су пренели електронски медији, а појавила се и на сајтовима и одјекнула реакција читалаца. Бата је више пута боравио у Кини и тамо био дочекан на начин како Кинези дочекују - великане. Пре пола године Бата је уз Новака Ђоковића, у споту који промовише Србију, позвао Кинезе да посете нашу земљу. Кинези су га, иначе, у више наврата одликовали највишим признањима.

ТРОКРИЛНИ И ШТЕФИЦА ЦВЕК

ЕРОТСКА сцена између Бате Живојиновића и Витомире Лончар у филму "Штефица Цвек у раљама живота" Рајка Грлића из 1984, ушла је у овдашњу филмску историју, и до данас остала једна од најпопуларнијих и најцитиранијих код свих генерација на простори бивше Југославије. Бата, који игра Трокрилног, у антологијској реплици каже Штефици: "Сад ћу да шетам, па ћу да дођем да те...., два сата, у цугу." Деценијама касније говорило се да кад Бата види Чака Нориса на улици, ухвати га за уво и издере се на њега: "Је л' сам те тако васпитао?!"


НАГРАДЕ

Међу наградама које је добио су три Златне арене у Пули, Октобарска награда Београда, Награда за животно дело на фестивалу у Авелину, у Италији, четири Гран прија и две награде "Цар Константин", награда "Славица" за животно дело, руски Златни витез и Златна медаља за животно дело, "Александар Лифка", Златни печат Југословенске кинотеке, Кристална призма, Београдски победник... Ту је и Златна медаља којом га је 2015. одликовао председник Србије Томислав Николић.


СЛУЧАЈНО У ПОЛИТИЦИ

БАТА је на првим вишестраначким изборима 1990. изабран за посланика као кандидат Социјалистичке партије, и тако постао председник Комисије за жалбе грађана. А 2002. био је кандидат социјалиста на изборима за председника Србије. Како је говорио, његов улазак у политику десио се готово случајно.

- У то време доста сам боравио у мом селу, у Кораћици, а први који је дошао да нам понуди да потпишемо неку приступницу био је њихов представник. Раније сам се бавио политиком као и сваки Југословен, на нивоу сељачког, кафанског филозофирања. Да је дошао неко из неке друге партије, вероватно бих и то потписао. Али, социјалисти су били први - коментарисао је Бата и политику на свој духовит начин.


САХРАНА У ЧЕТВРТАК

СОЦИЈАЛИСТИЧКА партија Србије у среду ће одржати комеморацију у Дому синдиката, у 15. 30. У Градској скупштини дан касније у 11.00 комеморацију организује УФУС. Бата Живојиновић биће сахрањен у четвртак, у Алеји заслужних грађана.
Прочитајте још:
* Последњи Батин интервју за "Новости": ФАЛИ МИ СИН, ВРАТИТЕ МИ ГА
* ВИДЕО: Улоге по којима ћемо памтити Бату Живојиновића
* ФОТО: Последњи Батин излазак у омиљену кафану
* Николић: Бату ће српски народ заувек памтити
* Звездин опроштај од Бате: Увек је био уз свој клуб, помогао када год је могао
* Лула и Бата Живојиновић: Толеранција је рецепт за дуговечност