Београдске приче: Бравуре мотоциклиста по бањичким гудурама

Зоран Николић

25. 01. 2020. у 12:39

Прва озбиљна теренска трка привукла више од осам хиљада Београђана, учествовали и мотоцикли са приколицом

Београдске приче: Бравуре мотоциклиста по бањичким гудурама

Ауто и мото спорт веома брзо су стекли своје поклонике код нас, баш као и у Европи. Тако је крајем тридесетих година прошлог века одржана и прва озбиљна теренска мотоциклистичка трка у нашем граду.

Трка је имала да се одржи "преко најтежих терена Среза врачарског у дужини од 40 километара".

- С обзиром на важност ове вожње министар војске примио се покровитељства ове приредбе и наредио да у истој мери узму учешћа и војници моторизованих јединица наше војске - пише у извештају листа "Време".- Мирне и тихе пределе Среза врачарског кроз које местимично до данас није пролазила ни обична сточна запрега, сада непрекидно јече од хуке мотора.

После пробних вожњи и припрема које су подразумевале стазе раштркане по Бањици и околини, око 8.000 Београђана испунило је Бањичку пољану. Био је ту и министар Милутин Недић.

Такмичење је подразумевало три дисциплине. У првој су били возачи са моторима до 200 кубика, потом они чије машине су имале 350, и на крају они од 1.200 кубних цантиметара. Све су украсиле утрке мотора са приколицама.

Док се такмичари нису приближили циљу, окупљену публику забављала је екипа акробата саобраћајне полиције, демонстрирајући своје умеће.

- Саобраћајци су приказали практичну страну ове лепе вештине владања собом и машином и побрали су дуге и топле аплаузе. Даљи програм испунили су београдски бициклисти и мотоциклисти са машинама до сто кубика. Биле су то врло успешне трке "у вожњи пужева" које су пружале безброј комичних ситуација. Долазак на циљ такмичара главних трка био је исто толико занимљив. Публика је имала непрекидну забаву посматрајући последње напоре возача пред циљем.

На крају, победник трке до 200 кубика био је Никола Бала, до 350 Тибор Рем, а у најјачој категорији доминирао је Данило Дрљача.

После ове трке Београдски мото клуб одлучио је да организује трку на терену стадиона "Југославија". То је била "кружна мотоциклистичка трка брзине". Наговештено је и учешће мотоциклиста из Љубљане и Марибора.


ЈЕДИНА ДАМА

У категорији цивилних мотоцикала са приколицом победио је Миша Шолц са госпођом. Новински извештај листа "Време" прилично је штур, па госпођино име није наведено, али је наглашено како је она била једини женски учесник овог спектакла.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације