Крајем тридесетих и почетком четрдесетих година прошлог века Београд је добијао упечатљиве обрисе престонице са важним друштвеним стандардима. Само једна од њих била је већа пажња ка најсиромашнијим слојевима, незбринутој деци и заштити човекове околине.

Тако је своје место добило и Друштво за заштиту животиња и растиња. Истина, текст који налазимо у листу "Време" датира из првих месеци 1941. године, пред сам почетак Другог светског рата на овом простору, али није згорега да се присетимо Београда из тих дана.

Кнегиња Олга била је почасна председница овог друштва, а новинари бележе како се све одиграва под "високим покровитељством Њеног Величанства краљице Марије". Кнегиња је присуствовала слави у просторијама Учитељског удружења у Катанићевој улици. Друштво је славило Светог Трифуна - заштитника животиња.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Београдске приче: Сећање на Позоришни трг

Новинари прецизно наводе детаље из протокола, јер је кнегињу Олгу у Учитељски дом допратила дворска дама госпођа Бабић-Ђалски и ордонанс официра-капетана Фрање Тушара. Кнегињу је дочекао предсеник друштва Васа Лазаревић, а био јој је уручен и букет жутих ружа. Наравно, њој је припала и част да упали славску свећу.

Шаролик програм увеличао је цео догађај, а током месеци који су уследили ратне прилике уништиле су сваку претпоставку како би се Београд даље развијао да није уследио највећи планетарни сукоб у историји човечанства.

ДРУШТВО ЂАЧКИХ СКЛОНИШТА

Светог Трифуна обележавало је и Друштво ђачких склоништа и школских кухиња. Они су своју свечаност уприличили у Дому Николе Спасића, великог задужбинара.

Прва оваква, ђачка трпеза основана је још 1902. године, а у знак захвалности према добротвору, ово друштво је преузело његову славу.