Гроцка на мети дивљих копача: Све више крадљиваца археолошког блага са њива

Ј. ДИНЧИЋ

23. 12. 2019. у 14:23

Гроцка на мети дивљих копача: Све више крадљиваца археолошког блага са њива

Део поклопца римског саркофага

Нађен поклопац саркофага спреман за одношење
ПОДРУЧЈЕ Београда интересантно је многобројним археолозима, али и крадљивцима драгоцености. Против њих се последњих година највише боре надлежни са територије општине Гроцка, чији је терен пребогат културним наслеђем. Осим светски значајног археолошког налазишта у Винчи, у Гроцкој има још око 90 евидентираних локалитета.

Надлежни објашњавају да крадљивци у потрази за археолошким благом направе више штете него што зараде. Примера ради, вредност фигурине из винчанске културе на црном тржишту је до 1.000 евра. Међутим, њена вредност расте тек када разним каналим стигне на неку светску аукцију, када се продајом заради много више. Неретко наша културна баштина заврши у некој од околних земаља где је представљају као своју, чиме се наноси неизмерна штета нашем народу и кривотвори историја.

- Наша земља пребогата је археолошким наслеђем, при чему се Гроцка може подичити наслеђем од каменог доба, јер је баш на територији те општине никла прва европска цивилизација, винчанска култура - истиче Зорица Атић, директорка Центра за културу у Гроцкој. - Дивљи копачи уништавају локалитете за личну добит, која је ситна у односу на трајну штету коју начине раскопавајући и уништавајући налазишта која припадају овом тлу.

Копачи у потрази за археолошким благом углавном делују ноћу, користећи тешку механизацију и специјалне детекторе, па мештани у шали истичу да њиве око Гроцке ноћу светле као Лас Вегас. Међутим, пољопривредници се не жале када им копачи бесплатно преору земљиште, па овакве случајеве ретко пријављују, иако је то кривично дело.

- Постоје евидентирани случајеви који су пријављени, али ниједан није доживео епилог на суду јер су пријаве углавном подношене против Н. Н. лица - објашњавају надлежни.

Ранчићева кућа у Гроцкој

У дворишту Ранчићеве куће, у Гроцкој, одскора се налази и део поклопца саркофага, пронађен у атару села Камендол. Он је на ову локацију пренет након деловања дивљих копача, и вероватно спасен од даље судбине, јер је већ био извучен на размеђе двеју њива и спреман за одношење. На основу поклопца, утврђено је да је у питању римски саркофаг из вероватно трећег или четвртог века. Копачи су тада украли његов доњи део, док су запослени у Центру за културу и из Општине Гроцка брзом акцијом успели да спасу поклопац.

РИМСКА ГРОБНИЦА

НА територији општине Гроцка налази се и антички маузолеј познат као Касноримска гробница у Брестовику. То је јединствени сачуван примерак на нашем тлу, који би ускоро требало да буде обновљен и доступан јавности.

ИЗЛОЖБА

НА само неколико истражених метара у дворишту Ранчићеве куће, која је и сама споменик културе из 18. века, пронађено је довољно материјала да се организује изложба под називом "Ранчићева кућа - прошлост из комшилука". Налази су ископани приликом обнове овог старог здања и градње водоводне мреже 1974. године и чувају се у Музеју града Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације