Дан после обилне кише која је погодила Београд, већа количина воде задржала се на појединим локацијама у главном граду.

На окретници трамваја у Блоку 45, која је синоћ била поплављена, вода се повукла и оставила муљ и блато, али трамваји од јутрос саобраћају.

Прочитајте још: ПОТОПЉЕНИ АУТОМОБИЛИ, ВОДА УЛАЗИ У ЗГРАДЕ: Погледајте какав хаос су оставиле падавине широм земље (ФОТО/ВИДЕО)

У Борчи, где је синоћ било најкритичније, данас се санирају последице, а на самом уласку у то београдско насеље, из правца Пупиновог моста, под водом је једно стовариште дрвене грађе.

Већа количина воде задржала се на улазу на Пупинов мост из правца Земуна и на појединим местима у Карађорђевој улици у Земуну.

Пролазници кажу да је оборено дрво у Карађорђевој последица прошлонедељног невремена.

И на путу испод надвожњака код Панчевачког моста, возила пролазе кроз велику, нешто дубљу заосталу воду.

У Улици Недељка Гвозденовића на Бежанијској, вода је подлокала тло испод асфалта, па се на коловозу појавила велика рупа, дубине око два метра, а кратер у асфалту обележен је сигналним тракама.

Рупа на Бежанији, Фото: Twitter

На делу ауто-пута на Новом Београду, где је синоћ био паралисан саобраћај скоро један сат због велике количине воде, саобраћај се одвија нормално.

Већих бара и сломљених грана има у неким деловима града.

РАДОЈИЧИЋ: НЕ РАДЕ ЧЕТИРИ ТРАФОСТАНИЦЕ

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је данас да тренутно четири трафостанице на Новом Београду не раде док их је првобитно било ван функције 10, као и да очекује да ће и оне прорадити јер су екипе Електробистрибуције максимално ангажоване.

Радојићић је, гостујући у Јутарњем дневнику Радиотелезије Србије, рекао да је било у "пику" 9.000 домаћинстава без струје, док је сада "седам великих објеката ван функције".

Говорећи о проблемима узрокованим обилним падавинама, он је рекао да ће се данас извршити ванредна контрола воде у Борчи да бисмо били сигурни да је вода безбедна.

фото Танјуг


На питање да ли је могуће са се застој догоди на Ауто-путу, једној од главних саобраћајница, Радојичић је рекао да су две црпне станице у једном тренутку испале, "али су враћена у функцију тако да се ситуација вратила у нормалу". "Видели сте и у другим градовима и у региону и у Европи дешавају се такве ситуације. Огроман је количина воде пала", рекао је Радојичић.

На констатацију да јутрос трамваји не саобраћају у делу града, он је рекао да се "ради на томе". Навео је и да ће родитељи бити обавештени где ће деца из двадесет вртића привремено бити измештена.

Прочитајте још: САГЛЕДАВА СЕ ШТЕТА ПОСЛЕ НЕВРЕМЕНА: Град око Чачка уништавао усеве и имовину, у Ивањици страдале малине и купине

Он је рекао да су "сви људи из градске управе и ноћас и данас максимално ангажовани". "Саосећамо са грађанима, ово је тежак ; тренутак, као и 2014, нажалост, ово се дешава, и морамо се што боље припремати и реаговати", рекао је Радојичић.

Twitter@cs_networks


НОРМАЛИЗОВАН ТРАМВАЈСКИ САОБРАЋАЈ КА БЛОКУ 45


Трамвајски саобраћај према Блоку 45 на Новом Београду нормализован је данас у 08.55 часова, после прекида који је уследио синоћ због велике количине кише, речено је Танјугу у Диспечерском центру ГСП-а.

На редовне трасе ка Блоку 45 враћени су трамваји на линијама 7, 9, 11 Л и 12 Л.

Трамвајски саобраћај ка том делу Новог Београд био је у прекиду од синоћ, пошто је због обилних падавина окретница трамваја у Блоку 45 била под водом.

Twitter @bancroftian


У ТОКУ БОРБА ПРОТИВ ВОДЕ У БОРЧИ, КОТЕЖУ И КРЊАЧИ


После енормних падавина најтежа ситуација је на левој обали Дунава у насељима Борча, Котеж и Крњача, где се ради на испумпавању воде из поплављених домаћинстава и оспособљавање улица за нормалан саобраћај, рекао је данас председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

БорчаНикодијевић је у изјави из Борче објаснио да се вода препумпава ка каналима и да дежурне екипе за ванредне ситуације, Београдвода и Градске чистоће, покушавају да пробију улице ка каналима као привремено решење да вода отекне.


Борча


Како је нагласио за јутарњи програм ТВ Пинк, у том делу Београда данас не ради само једно обданиште - "Весељко" у Котежу, иако је вода током ноћи угрозила двадесетак таквих установа.
Он додаје да су деца из тог обданишта примљена у оближње обданиште "Пахуљицу".

Никодијевић је позвао грађане да сарађују са екипама на терену и тако помогну да се ситуације што пре стабилизује.

Он је поновио изјаву министра Александра Антића да је 1.044 домаћинстава и даље без електричне енергије, док их је без струје синоћ било око 9.000.

У овим деловима Београда јуче је за сат времена пало 100 литара кише по квадратном метру, подсетио је Никодијевић.

Котеж/Twitter@stonexmanАНТИЋ: СВА ДОМАЋИНСТВА У БЕОГРАДУ ИМАЈУ СТРУЈУ

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је данас да, у овом тренутку, сва домаћинства на територији Београда имају нормално снабдевање струјом и да је само седам потрошача, који су везани за приватне трафо станице, без напајања.

фото Танјуг


Антић је саопштио да су радници ЕПС-а и Електродистрибуције Србије током читаве ноћи напорно радили у изузетно тешким условима, како би у највећој мери отклонили последице незапамћеног невремена које је јуче погодило већи део Србије и територију града Београда.

ВРТИЋИ САНИРАНИ, "ПАХУЉИЦА" У КОТЕЖУ ДАНАС БЕЗ ДЕЦЕ

У београдским вртићима санирани су проблеми настали након обилних падавина, а од 306 објеката само један јутрос није примио децу - вртић "Пахуљица" у Котежу, у коме је стање било најтеже.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак каже да је ситуација у вртићима под контролом, а да је највише проблема било је у вртићима на Палилули, на левој обали Дунава.

"Јутрос смо децу из вртића ''Пахуљица'' пребацили у вртић ''Весељко'', сви други проблеми су санирани или су санације у току", рекао је Гак.

На јутрошњем састанку је, саопштила је Градска управа, процењено да се једино из вртића "Пахуљица", у коме је стање било најтеже, деца морају изместити.

Санација тог вртића у Котежу је у току и деца ће се већ сутра вратити у вртић, пошто се данас заврши дезинфекција, рекао је Гак.

Он је данас обишао тај вртић и уверио се да је безбедно да се деца сутра врате.

"Остало је да се уради завршна дезинфекција вртића. Воде више нема, пре свега захваљујуци брзој реакцији запослених у вртићу који су током целе ноћи дежурали у објекту и урадили одличан посао", рекао је Гак.

Директор предшколске установе "Бошко Буха" на Палилули Вања Најдановић је истакао да су санирана мања прокишњавања у још неколико вртића на Палилули.

Ситуација се прати и у ''Ластавици'' где се излила канализација.

"Пала је велика количина воде у кратком року, али смо на време предузели све мере предострожности, тако да последице нису велике", рекао је Најдановић.

Он је додао да у вртићу "Пахуљица" борави око 200 деце, али је током лета долазност између 100 и 120 деце.

Гак је поручио да ће у свим вртићима бити настављена ноћна дежурства док год се временски услови не стабилизују.

"Посебно је тешка ситуација била у Београду, где је услед великих падавина, један број трафостаница био поплављен. Дежурни тимови су током читаве ноћи испумпавали воду и отклањали кварове, тако да је у овом тренутку, само седам потрошача који су везани за приватне трафо станице, без напајања. Дакле, у овом тренутку, сва домаћинства на територији Београда имају нормално снабдевање струјом", навео је министар Антић.

Он је нагласио да ће сви дежурни тимови остати у стању приправности и пратити даљи развој ситуације, потпуно спремни за брзо и ефикасно реаговање.