У Младеновац БГ возом од септембра

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

27. 05. 2019. у 15:54

Путовање градском железницом из Београда ка ободним општинама на јесен. У плану је да интервал полазака у будућности буде пола сата. Путовање ће трајати 55 минута, станице као за путничке возове

У Младеновац БГ возом од септембра

Воз ће моћи да превезе до 1.200 људи / Фото Н. Скендерија

ЛИНИЈА БГ воза од Младеновца до Београда почеће да саобраћа у септембру, сазнају "Новости"! Три месеца касније, возом ће у престоницу стизати и Лазаревчани.

Иако је прво најављено да ће возови из Младеновца почети да саобраћају почетком лета, житељи ове општине на прве поласке мораће да сачекају септембар.

- На линији од Младеновца до станице Београд центар односно Прокопа, саобраћаће једна возна композиција, а биће шест полазака на овој линији - каже, за "Новости", в. д. директора ЈКП "Београдски метро и воз" Станко Кантар. - Ујутру ће бити три поласка из Младеновца и три по подне из Београда. Тада су највеће гужве, а воз може да "повуче" 1.200 људи, који би, иначе, до престонице стизали аутобусима на линији 493. У децембру ће бити уведено још полазака на линији до Младеновца. Путовање ће трајати 55 минута, а композиција ће стајати на свим станицама на којима пристају и путнички возови.

Како саговорник "Новости" објашњава, у плану је да интервал полазака БГ воза на линији до Младеновца буде пола сата, али то је могуће тек кад се заврши реконструкција пруге Јајинци - Мала Крсна.

- Том пругом саобраћали су само теретни возови. Сада су сви путнички и теретни возови преусмерени на пругу Београд - Младеновац - Велика Плана. И зато је било немогуће уклопити и поласке БГ воза. Кад се пруге среде, возови ће ићи до станице Београд центар, а онда ће путници моћи да хватају везу са Батајницом и Овчом - наводи Кантар.

Упркос тренутној реконструкцији пруге до Мале Крсне и чињеници да је деоница од Београда до Ваљева, која води и до Лазаревца, у потпуности обновљена пре две године, решено је да прво проради линија БГ воза до Младеновца. Објашњење за то су преоптерећени аутобуси на линији 493.

На линији од Младеновца до Прокопа биће шест полазака

До Лазаревца ће од децембра саобраћати две возне композиције. Лазаревац ће имати три одласка и доласка на релацији Овча - Лазаревац, а три одласка и три поласка на релацији Ресник - Лазаревац.

ЈКП "Београдски метро и воз" следеће недеље потписаће протокол о сарадњи са Секретаријатом за јавни градски превоз, "Србија возом" и "Инфраструктуром Железница Србије" о међусобној сарадњи на развоју БГ воза.

- Прво што ћемо урадити по потписивању тог протокола јесте снимање станица и стајалишта, како би се урадио план њихове обнове. Морамо и да видимо како да их оспособимо за наплату карата. Развој БГ воза зависи и од набавке нових гарнитура. Тренутно, на две линије БГ воза, које имају 79 полазака, саобраћа девет, плус две резервне гарнитуре. Али за озбиљнији развој градске железнице потребно је купити од 13 до 15 гарнитура, што би коштало око 60 милиона евра - истиче саговорник "Новости".

КАСНЕ ПОЛАСЦИ

ЗБОГ почетка радова на другој фази реконструкције пруге Београд центар - Земун, сви поласци БГ воза од Батајнице ка Овчи касне по пет минута. Наиме, због обнове шина продужено је време путовања, и тај режим саобраћаја трајаће до завршетка ове фазе радова.


"ПАРКИРАЈ И ВОЗИ"

СТАНКО Кантар каже и да раде на дефинисању система "паркирај и вози". То би путницима требало да омогући да у близини железничких станица паркирају своја возила, а онда возом стигну до града. Највећи проблем је власништво над земљиштем, али где год буде било услова, градиће се овакви паркинзи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Sotir

27.05.2019. 16:04

Ovo je najbolje resenje, pre svega za ljude koji svakodnevno cirkulisu do Beograda na posao, skolu, faks. Vozovi mogu da prevezu veliki broj putnika tako sklanjate sa puteva autobuse koji samo prave guzvu i zagadjuju okolinu. Vozovi treba da idu iz Beograda ka svim okolnim gradovima tako funkcionise u celom civilizovanom svetu.

Dejan Sarić

27.05.2019. 17:04

A zašto BG voz iz Mladenovca ne ide ide prema Pančevu, kao što je išao 1996, pa da deca na fakultete u škole idu normalno do stanice Vukov spomenik i Franš

Brazilko

27.05.2019. 23:19

Tako je....pod hitno je neophodna linija ka Kaludjerici...Vinci...i Grockoj...Smederevac prosiriti...ovo sada je zaista sramota!!!

DzSvetac

28.05.2019. 09:03

Dobra stvar , pod uslovom da se drže reda vožnje ...da nebude poćiće , a možda i neće što je bilo ranije ...,a drugo Stanica Prokop ....šta odatle jedna neredovna linija sa minijaturnim vozilima koja se zovu autobus ili Taxi derikože ...u Lasti jeste gužva ,ali oni ih dovedu do civilizacije , a ne da ih istovare u bespuću i nedođiji , što je sa situacija sa Prokopom !!!

OBILAZNICA oko CENTRA

28.05.2019. 19:15

Da bi se smanjila gužva kroz CENTAR Beograda , neophodno je da se HITNO napravi : 1). MOST sa 6 traka na Ušću Save u Dunav (povezuje sve sa desne obale Dunava bez prolaska kroz centar); 2). MOST sa 6 traka na mestu Tramvajskog mosta (veza Novi Bgd i Slavije); 3). TUNEL od Vukovog spomenika do Južnog bulevara i auto-puta; 4).OBIILAZNICA oko Beograda (pre Vrčinske naplatne rampe, pa do Ibarske petlje i Ostružnice); 5).BULEVAR od Mosta na Adi do Rakovice ; 6).Veliku PETLjU kod Plavog mosta;