Нови живот у кругу фабрике

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

25. 05. 2019. у 19:25

Град планира обнову Београдског памучног комбината (БПК) и Старе кланице. Место за зграде, тржни центар, пословни простор

Нови живот у кругу фабрике

Сређивање због изградње тунела Савска - Дунавска падина / Фото: З.Јовановић

ПЛАНИРАНА изградња тунела Савска - Дунавска падина, могла би да промени и изглед Старе Палилуле. Уместо зараслог индустријског комплекса, зграде "Београдског памучног комбината" у Булевару деспота Стефана 109 и Поенкаровој 22, старе 116 година, и зграда Старе кланице изграђена 1895., биће обновљене.

План детаљне регулације тунела Савска - Дунавска падина, који је Скупштина града усвојила прошле недеље, недвосмислено обухвата и план реконструкције ових објеката и изградњу нових.

Комплекс "Београдског памучног комбината" представља један од најочуванијих фабричких кругова. Као репрезентативни представник индустријалистичког наслеђа Београда, одавно ужива статус заштићеног добра. Исто је и са зградом Старе кланице.

Град планира да трансформише ове објекте и направи мешовити градски центар, односно да изгради делове за становање и комерцијалне садржаје. Ту би требало да никну стамбене зграде, тржни центар, пословни простор, ресторани и други угоститељски објекти, хотел.

У приземљу једног од планираних објеката уз Поенкареову, у плану је да се направи вртић површине веће од 650 квадрата, који би могло да похађа 80 малишана. Ту је могућа и изградња вишеспратне гараже.

Ипак, како се наводи у документацији, обавезни су очување и реконструкција објеката Памучног комбината дуж Поенкареове, где су били производни погон и магацини. Интервенције у унутрашњости су могуће, али спољни изглед мора бити очуван. Ткачница ће такође бити обновљена, као и фабричке предионице, а очување садашњег изгледа фасаде се наводи као битна ставка будуће реконструкције. У решење будућег изгледа овог комплекса потребно је уврстити и димњак и котларницу, као карактеристичне елементе индустријске архитектуре.

Остале зграде "Памучног комбината" је могуће срушити и изградити нове. Обновиће се и зграда Кланице као и канцеларије у оквиру тог комплекса. Остале објекте је могуће надзидати, обновити, али је и ту потребно очувати спољашњост.

ИСТОРИЈА

ЗГРАДЕ Старе кланице чине комплекс саграђен од 1895. до 1898. године, а биле су први пројекат инжењера Милоша Савичића. Кланица је иницирала и изградњу железничке пруге, а у оквиру комплекса налазили су се обори, хладњаче, раднички станови, хотел, поштанска зграда. Током Другог светсаког рата, много објеката је порушено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)