ВЕЛИКИ број локала у приземљу стамбених зграда у власништву Војске Србије који годинама зврје празни и руинирани - задаје главобољу станарима. Због тога што нема новца за њихово текуће одржавање, већ се само санирају изненадни кварови, станари Улице Стјепана Филиповића 31 на Савском венцу узалудно покушавају да их откупе, не би ли надлежност за њихово одржавање преузели, али и касније од њих зарађивали.

Према речима управника ове зграде Огњана Јовановића, већ неко време траже од Министарства одбране да купе локал, али тврде да је цена нереална, јер се гледа којој зони припада, али не и у каквом стању и колико је новца потребно у њега уложити. Како тврди, недавно су деца сломила излог од локала, па је дуже од месеца стајала срча, а нико није долазио да санира штету..


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Улици у којој живи дао назив по фамилији

- Понудили су нам цену од 80.000 евра за 35 квадрата, иако је локал у катастрофалном стању - каже Јовановић. - Желимо да га откупимо, јер кад год се нешто догоди у њему, не можемо да дођемо до служби које су надлежне за одржавање. Такође, не смемо да уђемо у туђи посед, а с обзиром на то да је локал празан, он пропада и нама у згради причињава штету. Када бисмо га откупили, могли бисмо да га издамо некоме, били бисмо надлежни за одржавање, а притом бисмо зарађивали за потребе стамбене заједнице.

У Министарству одбране речено је да у престоници имају око 400 локала, од којих је око половина празна.

- Пословни простор у нашој својини у највећем броју се налази у стамбеним зградама - стоји у одговору Министарства. - Одржавање се обавља искључиво када је реч о празним локалима, и то у домену радова који имају карактер хитних интервенција, док се њихово текуће и инвестиционо одржавање не ради због недостатка финансијских средстава. Стамбене заједнице немају право прече куповине пословних простора који се налазе у њиховој згради, а прописи им не омогућавају ни куповину путем непосредне нагодбе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Шут на депонију, па посао

СПОРНИ И СТАНОВИ

ОСИМ локала, станари ове зграде имају проблем и са војним становима, који су, како тврде, десетак година без станара.

- Никако не може да наплатимо трошкове одржавања или да добијемо новац када су неке веће инвестиције у згради - тврди Јовановић. - У нашој згради имају два таква стана. А има много таквих и у другим зградама којима управљам.