Улици у којој живи дао назив по фамилији

Сузана Милошевић

12. 05. 2019. у 18:10

Улици у којој живи дао назив по фамилији

Драгољуб Симоновић иницијативу покренуо 2013. - Фото Ненад Живановић

Усвојена дугогодишња иницијатива Драгољуба Симоновића, бившег председника градске општине Гроцка. У образложењу одлуке наводи се да је направљена заслугом "браће Симоновић"

БИВШИ председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који се сумњичи да је наручио паљење куће локалног новинара Милана Јовановића, испунио је свој шестогодишњи сан и добио улицу. Наиме, Касаповачка улица у којој се налази његова кућа, сада носи назив - Браће Симоновић.

Назив улице промењен је децембра прошле године, када је одлуком Скупштине града промењено још неколико стотина назива улица у Гроцкој. Међу тим изменама, нашла се и Симоновићева улица. У образложењу објављеном у Службеном листу Града Београда, наводи се следеће:

- У наведеној улици од давнина живе чланови породице Симоновић чијим сопственим радом и заслугом свих чланова породице је направљена и улица уз железничку пругу. Како је наведена улица формирана 1988. године на иницијативу покојних браће Симоновић, постоје оправдани разлози да иста по њима добије и назив.

Становници су пре формирања улице били повезани са Касаповачком улицом само пругом.

У одговору Града наводи се да они не разматрају предлоге одлука о именовању улица у приградским општинама, већ искључиво усвајају предлоге које доставе приградске општине, уз претходну сагласност Министарства државне управе и локалне самоуправе и Републичког геодетског завода.

Прочитајте још: Симоновић се није појавио, суђење одложено за 24. мај

- Тако је о именовању улица у општини Гроцка, па и о Улици браће Симоновић, одлучивала Комисија за именовање улица Скупштине општине Гроцка, која је предлог целокупне одлуке са преко 500 назива улица, проследила граду Београду на усвајање, уз претходну сагласност Министарства државне управе и локалне самоуправе и Републичког геодетског завода - кажу у Граду.

Одборници ГО Гроцка одлуку донели на седници у децембру - Фото Д.Миловановић


Како сазнајемо, бивши председник општине Гроцка иницијативу за промену назива улице покренуо је још 2013. године. И тада је истицао како чак седам кућа у овој улици у Врчину припада породици Симоновић. Ипак, када се у медијима сазнало за овакву идеју, Министарство управе и локалне самоуправе је одбило предлог.

ИЗМЕНУ ТРАЖИЛИ ЖИТЕЉИ

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ које је ГО Гроцка тада дала седмој сили јесте да је захтев да улица добије име Браће Симоновић поднет још 1996.

- Тадашња власт је хтела да донесе одлуку да се улица назове по Сави Ковачевићу, али су становници улице то одбили. Траса на којој је изграђен пут до 1970. године је била у врзини. Покојни Драгослав и Никола Симоновић сами су насули трасу каменом. У улици живе искључиво грађани који се презивају Симоновић, и који су сагласни са предлогом да улица добије назив Браће Симоновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

PG-CG

12.05.2019. 19:05

Aki je validno obrazloženje za imenovanje te ulice, onda ona i treba da nosi to ime...

Bez obzira

13.05.2019. 07:05

@PG-CG - što se radi o kabadahijama i palikućama, je l' da? E, blago nama, s vama...