ОБАВЕШТЕЊЕ, које је наводно истакнуто у једном од престоничких вртића, да "породице које уписују треће или четврто дете, морају да сачекају две године до завршетка породиљског боловања", изазвало је негодовање у јавности. Огласио се портал "Бебац" истичући да је то дискриминација родитеља са више деце. Са друге стране, у Секретаријату за образовање и дечју заштиту истичу да нема ограничења и да сви родитељи имају право да конкуришу.

Како смо сазнали од Јасмине Михњак, са портала "Бебац", фотографију са спорном информацијом послала је једна мама, али се не зна у ком обданишту је обавештење истакнуто. Она додаје да је недопустиво да се ограничава право на конкурисање за упис у вртић мајкама које имају троје и више деце.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УПИС У ВРТИЋЕ: Одбијенице сад пише само град

- Ово је чиста дискриминација родитеља, јер свако има право да конкурише и да буде одбијен на конкурсу - каже Михњак. - Нигде не пише да мајка не може да се врати на посао и пре истека две године, колико износи породиљско боловање. Такође, изменама законских одредаба, мајке које се баве предузетништвом немају више право на две, већ само на годину дана породиљског боловања.

У Секретаријату за образовање и дечју заштиту демантују наводе и кажу да нису добили ниједну притужбу родитеља тим поводом. Такође, надлежни истичу да нема било какве дискриминације у погледу права ко може да конкурише за упис у вртић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Жалбу на упис у вртиће уложио сваки 5. родитељ

РОК ДО ЧЕТВРТКА ПРИЈАВЕ за упис у обданишта родитељи могу поднети до 25. априла. За прве две недеље стигло је око 14.000 захтева, али је број заинтерсованих мањи него прошле године. Прелиминарне ранг-листе биће објављене 29. маја, после чега родитељи имају право да, у року од недељеу дана, поднесу жалбу. Уз одбијеницу да није било места у државном одбаништу, родитељи могу да упишу дете у приватни, уз субвенцију боравка до 80 одсто од економске цене у државном вртићу.

- Сви родитељи имају право да конкуришу за место у вртићу - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - Маме, које су на породиљском боловању, такође, могу поднети захтев за упис у обданиште, без обзира на то што им боловање није окончано. Критеријуми за упис деце у обданишта препознају само запослене и незапослене родитеље, при чему запослени имају приоритет, а то се односи и на треће и свако наредно дете у породици. За њих је вртић и бесплатан, а по овом или неком другом критеријуму, родитељи су ослобођени плаћања вртића за око 5.800 деце. Град за те намене издваја око две милијарде динара годишње.СМЕЊЕНА ДИРЕКТОРКА ПУ У ЛАЗАРЕВЦУ

МИНИСТАРСТВО просвете, науке и технолошког развоја је, на предлог просветне инспекције Града, сменило Гордану Мићић, директорку Предшколске установе "Ракила Котаров Вука" у Лазаревцу. Како смо сазнали, просветна и буџетска инспекција установиле су низ неправилности у њеном раду. У наредном периоду, надлежно министарство именоваће новог руководиоца.

- Већ неко време нисам био задовољан радом ове установе - рекао је за "Новости" Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.