АНКЕТА о постављању споменика испред Општине Вождовац Милунки Савић, Васи Чарапићу, вожду Карађорђу и војводи Степи Степановићу, на коју су "Новости" прве скренуле пажњу јавности, изазвала је многобројне полемике, али је и даље актуелна. Председник ГО Вождовац чак сматра да би, ако тако грађани одлуче, за идућу годину Општина могла да определи средства за подизање нових споменика, што подразумева уклањање постојећих.

Скулпторалне групе "Борба" вајара Сретена Стојановића и "Обнова" Лојзе Долинара, које од 1949. године стоје испред улаза у ову градску општину и чине целину са њом, припадају соцреализму. Према замисли председника Савића, оне ће бити "протеране" у паркић у близини, у ком ће се наводно направити пројекција Вождовца од 1800. до данас, а места испред Општине ће уступити новим спомен-обележјима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Прихватилиште за децу: Усељење 25. фебруара

- Што се тиче подизања споменика, још је све на нивоу идеје - каже за "Новости" Александар Савић.

- Ово ће бити година гласања, а ако грађани прихвате наш предлог, консултоваћемо се са Градом и надлежним институцијама. Планирамо да за 2020. годину определимо средства из буџета или путем инвестиција.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СПЕКТАКЛ НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отворена изложба "Кинески фестивал светла" (ФОТО)

Зашто је консултовање са Градом планирано тек после гласања, као и зашто није испоштован Закон о ратним меморијалима, који предвиђа изношење идеје савету при Министарству за рад борачка и социјална питања - питају се противници ове замисли и подсећају да је мишљење савета потребно да би се избегла хаотичност, као и да последњу реч даје министар.

Завод за заштиту споменика културе сматра да је изузетно важно да знамените личности наше историје добију јавне споменике, као и да Карађорђе, Степа Степановић и Васа Чарапић већ имају своје споменике у Београду, док Милунка Савић, по њиховом мишљењу, то свакако заслужује. Али...

- Зграда Општине Вождовац је изграђена у послератном периоду и скулпторалне групе испред ње су наменски вајане за тај простор и нераскидиво су везане за архитектонски концепт објекта. Представљају симболе отпора и атифашистичке борбе и интегрални су део зграде Општине - наводе стручњаци Завода.

Према речима историчара Дејана Ристића, који је и сам учествовао у овој анкети и негативно се изјаснио, идеја о постављању споменика Милунки Савић није лоша. Међутим, Ристић сматра да је најпре требало да буде консултована струка, као и да се у спровођењу ове идеје иде погрешним редоследом:

- Сви сем Милунке Савић, која наравно, заслужује споменик, већ имају репрезентативна обележја. Васа Чарапић испред Дома Војске, Степа испред своје куће, а Карађорђе у Карађорђевом парку.

До сада је у електронском мини-референдуму на сајту оштине учествовало 30.600 становника, а они који подржавају ову идеју и даље су у вођству. За протеривање дела чувених вајара гласао је 19.851 суграђанин, док је њих 10.749 против.

Александар Савић

САВЕТ ЗА ОЧУВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ

ОВА област додатно је уређена и недавно усвојеним Законом о ратним меморијалима, а потом и Саветом за неговање традиције ослободилачких ратова у Србији. Њега чине стручњаци и представници државне управе који ће давати мишљења на предлоге о постављању споменика посвећеним ратним личностима и дешавањима, и одлучивати о уклањању уколико су у супротности са интересима Србије.

ГЛАС ПРОТИВ

ГЛАСАО сам против, јер сматрам да је зграда Општине као и споменици који су тренутно испред ње драгоцени, јер припадају раздобљу после Другог светског рата и да епохе не би требало да се мешају - каже историчар Ристић. - Врло је важно да ти споменици, који су рађени у време социјалистичке Југославије, остану где јесу, да би се очувала аутентичност и целина епохе. Постављање споменика из другог периода делује непромишљено. Сама идеја је добра, али избор локације је погрешан.