Отварањем изложбе "Кинески фестивал светла" и ватрометом на Калемегдану, у присуству премијерке Србије Ане Брнабић, министара Владан Вукосављевића и Зорана Ђорђевића, градоначелника Зорана Радојичића и амбасадорке Кине Чен Бо, дочекана Кинеска нова 2019. година - Година златне свиње.

Брнабић је, отварајући изложбу лампиона које је израдила компанија "Зигонг Хаитјен" из провинције Сечуан, рекла је да ће она осветљавати Београд, који је трећи град у свету, после Њујорка и Токија, који је 1980. успоставио братске односе са Пекингом.

Она је пожелела да нова амбасадорка Кине још више учврсти свевремено челично пријатељство Србије и Кине и подсетивши да је крајем прошле године у Пекингу отворен Културни центар Србије, изразила очекивање да ће ускоро у Београду бити отворен Кинески културни центар који је у изградњи.

Прочитајте још - СПЕКТАКЛ У БЕОГРАДУ: Кинески фестивал светла на Калемегдану (ФОТО)

"Изложба је плод наше сарадње у оквиру механизма 16 плус 1 чије резултате већ видимо. То су Пупинов мост, аутопутеви, реконструкција наших термоелектрана, уграђивање филтера за чистији ваздух, реконструкција брзе пруге Београд-Будимпешта и многи други пројекат, а вечерас уживамо у плодовима те сарадње и у култури", рекла је Брнабић.

Она је нагласила да у години када се навршава велики јубилеј - 70 година од формирања Народне Републике Кине, сви у Србији желе срећу и даље успехе у свим областима развоја братском народу у Кини и да им Нова година златне свиње донесе напредак, богатство и успех.

Фото З.Јовановић


Министар Вукосављевић је испричао да је, према старим легендама, почетак обележавања Кинеске нове године везан за чудовиште које је долазило да злоставља сељаке све док један старац није одлучио да му се супростави.

"Када су се сељани сутрадан вратили у своје село, видели су да је све у реду и испоставило се да је старац уплашио чудивиште ватрометом и црвеном бојом која од тада симболише срећу, виталност, истинитост и искреност", испричао је Вукосављевић.

Фото З.Јовановић


Он је указао на богатство и раскош кинеске традиције и културе, као и на све интензивнију сарадњу Кине и Србије, додавши да напредак НР Кине на свим пољима радује све у Србији.

"Очекујем да ће кроз сложену, богату и разноврсну културну размену Србија имати шта да научи, доживи и види и чему да се радује, али верујем да ће и наши пријатељи у Кини имати прилику да се упознају са културним наслеђем Србије и оним савременим што Србија ствара", рекао је министар Вукосављевић.

Фото З.Јовановић

Градоначелник Радојичић је рекао да "иза пријатељства Србије и Кине стоје прошлост, садашњост, али и будућност".

Фото З.Јовановић


Подсетио је да се Београд побратимио с Пекингом 1980. године, да смо 2017. имали Дане Пекинга у Београду, 2018. били домаћини градоначлницима градова источне и централне Европе под покровитељством Кине, а ове године планирамо да Београд има своје дане у Пекингу и да учествујемо на Еxпо 2019, скупу хортикултуре у Пекингу.

Прочитајте још - ШТА ДОНОСИ СРЕЋУ У ГОДИНИ СВИЊЕ: Које ствари би требало да избегнете да радите 5. фебруара?

Поменуо је међу пројектима које Србија и Кина реализују обилазницу око Београда, која се тренутно ради и индустријско технолошки центар у Борчи чија изградња предстоји.

Фото З.Јовановић

Амбасадорка Чен Бо је истакла да је дочек Нове године за Кинезе најважнији дан у години, време радости и окупљања породице и приметила да инсталацијом на Калемгдану изражавају добродошлицу новом пролећу.

"Кина и Србија су географски удаљене земље, али су срца народа наших земаља уско повезана. 2019. је, по кинеском календару, Година златне свиње која је симбол среће и богатства и данас делимо празничну радост уз жељу да ћемо у новој години заједничким напорима тежити још бољем животу у просперитету и миру", рекла је Чен Бо.

Фото З.Јовановић

Она је Кини и Србији пожелела просперитет, а народима срећу и мир, те поручила: "И да наше традиционално пријатељство попут ових лампиона исијава величанствеу светлост".

Изложбу су реализовали "Балканополис центар за модерну традицију" и компанија "Зигонг Хаитјен" уз подршку Министарства културе и Амбасаде НР Кине у Београду.

Светлосне инсталације Панда, Годишња доба, Чудесни јелен, Шапат пингвина могу се видети до 24. фебруара, а лампиони ће се палити сваког дана у 17 сати.