Rezultati ankete o posledicama pandemije na privredu Srbije: Turizam pretrpeo najjači udar

E. B. T.

25. 06. 2020. u 13:00

Seničić: U agencijama otpuštanja, a u hotelima prinudni odmori


Резултати анкете о последицама пандемије на привреду Србије: Туризам претрпео најјачи удар
SEKTOR turizma i ugostiteljstva, u kome je 72 odsto preduzeća bilo zatvoreno tokom vanrednog stanja, pretrpeo je najjači udarac krize izazvane pandemijom. Nije pošteđena nijedna grana privrede u Srbiji, jer se od 30 do 40 procenta kompanija suočava sa pretnjama po likvidnost. Kriza je imala veoma negativan uticaj na finansije i poslovanje više od polovine firmi.

Ovo pokazuju rezultati ankete Unije poslodavaca Srbije o posledicama pandemije na privredu naše zemlje, koji su predstavljeni na jučerašnjoj onlajn konferenciji. Istraživanje je sprovedeno od 7. do 30. aprila i obuhvatilo je 400 privrednika.

Pavle Medić iz Centra za visoke ekonomske studije rekao je da se sa velikim problemima suočila i tekstilna industrija, sektor transporta, kao i promet nekretnina. Mala preduzeća su, kako navodi, pretrpela veću štetu nego velika.

GRAĐEVINARSTVO SEKTOR građevinarstva je za vreme krize funkcionisao gotovo neometano - rekao je Pavle Medić predstavljajući rezultate ankete. - Njih brine situacija na duži rok, zbog neizvesnosti.

Aleksandar Seničić, direktor udruženja turističkih agencija "Juta" naglasio je da turističke agencije i hoteli u poslednja četiri meseca nemaju nikakvu likvidnost, da su svi novčani tokovi presečeni, a da troškovi nastavljaju da se gomilaju.

- Mi smo ostali jedina zemlja u Evropi koja nije donela dodatne mere podrške za turistički sektor i to je ono što nas čini izuzetno nezadovoljnim - istakao je Seničić. - U ovom trenutku od 7.500 radnika koji rade u turističkim agencijama i rentakar kompanijama, oko 30 odsto ljudi je ostalo bez posla. U hotelima se više od polovine zaposlenih nalazi na prinudnim odmorima.

Mere Vlade za podršku ovom sektoru putem povoljnih kredita preko Fonda za razvoj, Seničić ocenjuje kao nedovoljne, pre svega zato što mala i mikro preduzeća ne mogu da ispoštuju uslove koji se traže. On dodaje i da na pozajmice od komercijalnih banaka ne mogu da računaju, jer su ih označile kao najrizičniji sektor.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miki

25.06.2020. 13:57

Takođe ogromne gubitke su pretrpele delatnosti u vezi venčanja.Mnogi će teško nastaviti sa radom.