Konobari ne znaju da kažu ni dobar dan: Sa kojim se gorućim problemima suočava naš turizam

A. Mikata

30. 12. 2019. u 23:46

Конобари не знају да кажу ни добар дан: Са којим се горућим проблемима суочава наш туризам

Georgi Genov Foto: A. M.

Ako se nastavi trend ulaganja imaćemo 600 hotela i loše obučenu radnu snagu

SRBIJA će u narednih pet godina imati 600 hotela, a Beograd će u više od 300 novih i renoviranih objekata primati turiste, procenjuje profesor Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera.

Genov ovu tvrdnju temelji na osnovu dosadašnjih trendova ulaganja, jer su, da posetimo, svakog meseca otvarana najmanje dva, pa i četiri nova hotela.
Pročitajte još:Vlada Srbije deli 100.000 vaučera, požurite na šalter Pošte

- Srbija trenutno ima 367 hotela, a već u januaru nastaviće se otvaranje novih objekata, pa ćemo ovim tempom do 2025. godine, praktično, duplirati objekte - objašnjava Genov.- Veliki broj stranih, ali i domaćih ulaganja u hotelijerstvo. Nažalost, Beograd i dalje nije dobio hotel sa "pet zvezdica superior", a uveliko imamo klijentelu kojoj je potreban vrhunski smeštaj. Ukoliko PDV na hranu bude smanjen sa dosadašnjih 20 na 10 odsto - turizam će nastaviti da cveta u našoj zemlji.

Pročitajte još:Kad stranac proba slavsko žito (FOTO/VIDEO)

Srbija ima 750.000 stolica u restoranima, kafićima, picerijama i ostalim objektima u kojima se služi hrana. Ovaj broj se svakodnevno povećava, jer se posao ugostiteljima dobro razvija. Međutim, veliki problem očekuje srpski turizam narednih godina:

- Kadrovi su gorući problem srpskog turizma i plate će za dobre radnike morati da se povećaju - ističe Genov.- Radna snaga ne prati ulaganja i investitori imaju problem sa kvalitetnim kadrovima. Moramo da edukujemo, pre svega, konobare, a onda i sve ostale u lancu usluga. Neophodno je manje teorije i više prakse u školama. Deca dolaze u školu bez osnovnog domaćeg vaspitanja, pa se dešava da konobari ne znaju da kažu "dobar dan"! Ne znaju ni da se nasmeju! Odlazak u restoran je ceremonijal, strogo utvrđen protokol koji mora da se nauči i strogo poštuje, a počinje osmehom i blagim naklonom.

SEZONSKI RAD

MNOGI konobari rade "na crno", a uvođenje sezonskog rada će to sprečiti.

- Obećano nam je da će se u ugostiteljstvu dozvoliti sezonski rad isto kao što postoji u poljoprivredi prema Zakonu o angažovanju sezonskih radnika - ističe Genov.- To znači da će gazde moći da prijave radnike na 20 sati nedeljno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Kiril

30.12.2019. 23:54

Pa da, samo forsirajte pricu da vam treba radna snaga ( citaj robovi )Ne trebamo decu skolovatiNego ih dati za konobare, perace, varioce, vodoinstalatereNe trebaju im znaje, kvalitet, pamet....

Jeremija

31.12.2019. 02:53

@Kiril - Hoces da se kladimo da ja kao varioc zaradjujem vise nego ti sa magistarskom diplomom. A,da moj drug konobar na brodu zaradjuje 3500€/mesecno? Radi ti za 300€ u kancelariji jado ocajna.

Mladen

31.12.2019. 08:54

@Kiril - Ne lupaj, sta koga sprečava da se školuje? Stvar je u tome sto nemogu svi biti fakultet ski obrazovani ili sa nekom višom skolom. Mora neko biti i kuvar konobar, pekar, mesar. Sta fali tim zanimanjima. Bitno je da ti nadjes razlog da nista nevalja...

Ti kao varilac nećeš se naživeti

31.12.2019. 11:26

@Kiril - Sve ima svoju cenu... pa tako i drug na brodu plaća cenu takvog rada.

Прованса

31.12.2019. 13:02

@Kiril - Каже се варилац. А држави:"Преваспитај ђецу,добар дан да речу."

Mornar

31.12.2019. 13:47

@Kiril - Jeste da je naporno na brodu,i da je toliko dobro,radili bi Amerikanci,a ne mi. Ali isto tako prijatelju,ja sam za 4 godine završio stambeno pitanje,a u Srbiji ne bi za 25 god. sa svim mogućim stresovima i ratama.

гром

31.12.2019. 15:15

@Kiril - Kaже се заваривач! А сви смо вариоци. Између заваривања и варења је велика разлика. Ђаци које сам учио о заваривању то знају.

goran

31.12.2019. 16:25

@Kiril - A da te pitam,nesto,da li bi za 4 godine zavrsio stambeno pitanje da si Amerikanac i da planiras kucu da otplatis u Americi sa istom mornarskom platom,verujem da bi ti trebalo deset (u slucaju da zivis na brodu besplatno i stedis na podstanarskoj kiriji) do 25 godina.kao i u Srbiji.

Sone Violinista

31.12.2019. 21:35

@Kiril - Nije problem u zanatima i zanimanjima gospon Jeremija i vi treba da budete placeni zato sto radite tezak i zahtevan posao koji neko i pored raznih obuka nikada nece usavrsiti, problem je sto najpametnija deca odlaze iz zemlje pa nema pameti koja ce da osmisli nesto novo sto se moze daleko vise naplatiti nego konobarski ili posao varioca itd. A imam jedno pitanje za vas, da li mislite da na pr. u Americi zavarivac ima vecu platu od nekog magistra?

goran

31.12.2019. 23:41

@Kiril - Ja cu ti odgovoriti u Americi ces kao magistar da raznosis picu a i mozes da budes sretan da nadjes posao u struci ali ti to ne garantuje veliku platu,da varilac u Americi moze da se priblizi plati magistra ako radi na nekim jako sofisticiranim projektima tipa nuklearne centrale ili vojna industrija.Vodoinstalater ukoliko ima svoj biznis definitivno moze da presisa magistra i to nekoliko puta.

Kostadin

01.01.2020. 11:03

@Kiril - Problem je u tome što onaj koji nije ništa uložio u sebe niti vredno se obrazovao da omalovažava trud obrazovanih i potpuno im obezvređuje minuli rad- obrazovanje. I onda šloser kuka kada ga lekar ili arhitekta, a pogotovo advokat, oderu i nauče da postoji i nešto što se zove ulaganje u sebe.

Upoznao sam neke

01.01.2020. 13:06

@Kiril - što su radili kao čistači u nuklearnoj elektrani u Švajcarskoj... pili su tablete za detoksikaciju i deradijaciju, al' zato plata... Mislim da više nisu živi...

TeslaUSA

31.12.2019. 01:31

Napraviti sistem kao u Americi, gdje pola plate konobara zavisi od gostoprimstva (bakšiša).

Fonko

01.01.2020. 09:29

@TeslaUSA - Vala bas tako.Gospoda imaju para da se svrckaju po restoranima,naporni su,izvoljevaju,suvisnih komentara i posalica na racun usluge imaju napretek,kulture mozda malo i na kraju odu i ne ostave baksis ili uopste ili toliko mizerno kao da sam im oprao soferku na semaforu.cast izuzetcima koji su nazalost sve redji.

Darko

01.01.2020. 13:17

@TeslaUSA - Za tvoju informaciju, taj "bakšiš" u Americi je uključen u račun i gost ga automatski plaća, tako da to nema veze sa ljubaznošću konobara. U restoranima gde gost može da odbije da plati bakšiš osnovna plata konobara je mnogo veća. Ljubaznost osoblja se kontroliše, kao i ostali aspekti rada, te se tako obezbeđuje da svi gosti budu zadovoljni.

dc

02.01.2020. 21:52

@TeslaUSA - Netacno, @Darko. Racun koji konobar donosi gostu ima "Grtatuity section" koju gost popunjava kod placanja, prema svojom nahodjenju i osecaju za uslugu koju je dobio. Ako usluga nije na nivou - musterija ima pravo (i obicno koristi ovo pravo!) da upise ovde $0.0. Kada se to desi vise puta za redom onima koji na primer ne pozele dobar dan gostima vrlo brzo dodje do reedukacije ;)

zoki

02.01.2020. 23:03

@TeslaUSA - Darko- gde u americi se placa automatski baksis, zivim ovde u Americi 45 i to nikada nisam video. Jedino se placa automatski u rertranima ako vam ima 20 ljudi onda 20% je automatic a ostali ne.

Kalesu

31.12.2019. 09:30

Pre dosta godina, dok sam češće izlazio, imao sam jedan čudan običaj: konobaru, koji priđe stolu i ćuti, prvo kažem "dobro veče" i ja ćutim. Prođe par sekundi da se i on seti šta je propustio, pa me pozdravi. Takođe, u periodima letnjih bašta uvek porudžbinu odmah platim kad je konobar donese, jer je čest slučaj da ih je premalo, za veličinu sale i bašte zajedno i načekate se da platite svoje. I to je u skladu s opštom filozofijom naših poslodavaca: što manje radnika, što više urađenog posla.

gogi

31.12.2019. 11:39

gospodine Genov u startu sam pomislio da ste na celu Bugarske turisticke organizacije ali sam posle ukapirao da ste vi samo pripadnik naroda koji je priznao nezavisnost naseg Kosova i Metohije. no kada su u pitanju konobari shvati da ti isti ljudi u Evropi rade bez problema. vama gospodine Bugarine trebaju robovi a ne konoibari.

Turizmolog

31.12.2019. 14:59

kome još treba škola? Imaš partijske i rodbinske veze i udri po profitu!! A kreteni puštaju da im deca rade kao robovi!

Ja

31.12.2019. 16:15

Promasili ste sustinu gospodine daj platu koja je dostojna zivota recimo 65 000+ baksis i onda pravi treninge uvezbavaj radnike pa ces da vidis kako moze . A ne gazde misle da je sav njihov posao uloze i nek drugi rade sve to tako padne sa neba e pa nije . Mora da bude domacin tu 24h da kontrolise

Milan

01.01.2020. 14:19

Nije radnik kriv sto nesto radi pogresno. Kriv je poslodavac koji ga nije obucio i koji ga lose kontrolise i vodi.

Neveseli

02.01.2020. 07:33

Gospodine "istaknuti tipični srpski, arogantni i nadasve bezobrazni" ugostitelju, ovde se mozemo pozvati na našu poslovicu "koliko para, toliko muzike". Evo upravo na RTS-u u Pavićevoj seriji i gledamo jedan tipičan primer odnosa srpskog ugostitelja prema radniku. Živim i radim u Nemačkoj, i sa punim pravom mogu da kažem da ovde konobar nije ništa bolji. Ipak, plata mu je neuporedivo veća, i šefovi se ne bune previše...

restoran stara dalmacija

02.01.2020. 11:45

Radna snaga u restoranima i turizmu stvarno psotaje problem. Osećaju ga i turistički razijenije zemlje, Italija ili Španija na primer. Oni to rešavaju uvozom radne snage, ali kod nas to nije slučaj. Može se povećati plata radnicima, ali onda to mora da se nadoknadi poskupljenjem usluga, poskupeće i piće i jelo u restoranima. Onda ta cena nije dostupna svima, tako da dolazi do pada posete i prometa. Radi se o jednom vrzinom kolu gde nema lakog rešenja.

Spa Intimo

02.01.2020. 12:19

Kao i druge profesije konobar se skoluje za svoje zanimanje, dovesti nekoga sa ulice i obuci ga u konobarsko odelo nije resenje.

Mali

03.01.2020. 13:06

Radim kao konobar u Nemackoj, a nisam prijavljen.Svakodnevno dolaze policajci,inspektori na besplatan rucak(zato pola restorana radi na crno).,Srecom imam smestaj i hranu ,plata 900e plus baksis.Medjuljuddki odnosi Nula(Albanac,Afganistanac,Talijan,Indijac,Rumun,Poljak.Restoran se vodi na Nemca a Talijan pravi gazda..Da nema baksisa ,koji zaradis na pristojnost i osmeh bilo bi ko u Srbiji.I Nenacka nije kao sto je bila.

Mile ragbista

05.01.2020. 00:41

Jesi li te konobare skolovao da znaju da kazu dobar dan,jel ti znas da kazes,ista,na nekom stranim jeziku sem svoga koji govoris,svaki dan,

MILISAV

05.01.2020. 15:52

Nase gazde su genijalci, zeleli bi radnika koji govori nekoliko jezika,dobro skolovanog,kulturnog ...i da radi sest dana nedeljno bar deset sati i da sa osmehom i da prihvati platu od najvise 350 eura.

Pop

06.01.2020. 11:29

@MILISAV - Некада су конобари зарађивали као и данас али бакшишнекад и сад није био исти.