Konobari ne znaju da kažu ni dobar dan: Sa kojim se gorućim problemima suočava naš turizam
30. 12. 2019. u 23:46
Ako se nastavi trend ulaganja imaćemo 600 hotela i loše obučenu radnu snagu

Georgi Genov Foto: A. M.
SRBIJA će u narednih pet godina imati 600 hotela, a Beograd će u više od 300 novih i renoviranih objekata primati turiste, procenjuje profesor Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera.
Genov ovu tvrdnju temelji na osnovu dosadašnjih trendova ulaganja, jer su, da posetimo, svakog meseca otvarana najmanje dva, pa i četiri nova hotela.
- Srbija trenutno ima 367 hotela, a već u januaru nastaviće se otvaranje novih objekata, pa ćemo ovim tempom do 2025. godine, praktično, duplirati objekte - objašnjava Genov.- Veliki broj stranih, ali i domaćih ulaganja u hotelijerstvo. Nažalost, Beograd i dalje nije dobio hotel sa "pet zvezdica superior", a uveliko imamo klijentelu kojoj je potreban vrhunski smeštaj. Ukoliko PDV na hranu bude smanjen sa dosadašnjih 20 na 10 odsto - turizam će nastaviti da cveta u našoj zemlji.
Pročitajte još:Kad stranac proba slavsko žito (FOTO/VIDEO)
Srbija ima 750.000 stolica u restoranima, kafićima, picerijama i ostalim objektima u kojima se služi hrana. Ovaj broj se svakodnevno povećava, jer se posao ugostiteljima dobro razvija. Međutim, veliki problem očekuje srpski turizam narednih godina:
- Kadrovi su gorući problem srpskog turizma i plate će za dobre radnike morati da se povećaju - ističe Genov.- Radna snaga ne prati ulaganja i investitori imaju problem sa kvalitetnim kadrovima. Moramo da edukujemo, pre svega, konobare, a onda i sve ostale u lancu usluga. Neophodno je manje teorije i više prakse u školama. Deca dolaze u školu bez osnovnog domaćeg vaspitanja, pa se dešava da konobari ne znaju da kažu "dobar dan"! Ne znaju ni da se nasmeju! Odlazak u restoran je ceremonijal, strogo utvrđen protokol koji mora da se nauči i strogo poštuje, a počinje osmehom i blagim naklonom.
SEZONSKI RAD
MNOGI konobari rade "na crno", a uvođenje sezonskog rada će to sprečiti.
- Obećano nam je da će se u ugostiteljstvu dozvoliti sezonski rad isto kao što postoji u poljoprivredi prema Zakonu o angažovanju sezonskih radnika - ističe Genov.- To znači da će gazde moći da prijave radnike na 20 sati nedeljno.
Kiril
30.12.2019. 23:54
Pa da, samo forsirajte pricu da vam treba radna snaga ( citaj robovi )Ne trebamo decu skolovatiNego ih dati za konobare, perace, varioce, vodoinstalatereNe trebaju im znaje, kvalitet, pamet....
@Kiril - Hoces da se kladimo da ja kao varioc zaradjujem vise nego ti sa magistarskom diplomom. A,da moj drug konobar na brodu zaradjuje 3500€/mesecno? Radi ti za 300€ u kancelariji jado ocajna.
@Kiril - Ne lupaj, sta koga sprečava da se školuje? Stvar je u tome sto nemogu svi biti fakultet ski obrazovani ili sa nekom višom skolom. Mora neko biti i kuvar konobar, pekar, mesar. Sta fali tim zanimanjima. Bitno je da ti nadjes razlog da nista nevalja...
@Kiril - i za ove poslove treba znanje i pamet
@Kiril - Sve ima svoju cenu... pa tako i drug na brodu plaća cenu takvog rada.
Komentari (32)