Izletišta Grza i Sisevac brend Paraćina

Beta

01. 06. 2018. u 23:07

Излетишта Грза и Сисевац бренд Параћина

Izletište Grza Foto Tanjug

Okosnica razvoja turizma u Paraćinu su izletišta Grza i Sisevac, rekao je danas direktor Turističke organizacije te opštine Aljoša Gligorijević
Okosnica razvoja turizma u Paraćinu su izletišta Grza i Sisevac, rekao je danas direktor Turističke organizacije te opštine Aljoša Gligorijević.

"Spomenik prirode vrelo Grza je uređen prethodne dve godine sredstvima opštine Paraćin i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Uređeni su kilometri pešačkih staza i izvor reke Grze gde posetioci, rekreativci i planinari mogu da uživaju", rekao je Gligorijević agenciji Beta.

Pročitajte još: Manastir iz ruske bajke na planini kod Paraćina

Izletiše Sisevac je, kako je dodao, poznat po termalnim vodama i na njemu se već radi nekoliko bazena sa vodom čija je temperatura 36 stepeni Celzijusa.

"Paraćin sve više pažnje posvećuje manifestacionom turizmu. Poznate su Krstovdanske svečanosti koje se organizuju u septembru povodom Dana opštine a obuhvataju veliki dečiji karneval, koncerte i etno sajam", kazao je Gligorijević.

Pročitajte još: Sve više stranaca u izletištima oko Paraćina

Podsetio je da je ove godine TO Paraćin od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Krstovdanske svečanosti, preko konkursa, dobila značajna sredstva.

"U Paraćinu se održava i Međunarodni sajam privrede koji ove godine obeležava 20 godina postojanja. Prošle godine smo imali preko 100 izlagača iz cele zemlje, ali i Bosne i Hercegovine, Makedonije i Nemačke", kazao je Gligorijević.

Paraćin je 2017. godine zabeležio za 60 odsto više noćenja turista nego 2015. godine, a prema njegovim rečima od početka ove godine ih je za 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Gligorijević je rekao da je jedan od brendova Paraćina i Vasina torta.

Legenda kaže da je Vasina torta nastala davne 1908. godine kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugoziti život deteta i žene.

Supruga Jelena je rodila zdravo dete, a zahvalna tašta je svom zetu napravila tortu koja sadrži orahe, bademe, čokoladu i narandžu koja je u to vreme bila retkost u Srbiji.

Na raznim sajmovima turizma TO Paraćin poklanja uz parče Vasine torte i flajer sa originalnim receptom starim 110 godina i autentičnom pričom o njenom nastanku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije