Čarobna Ada Bojana mami turiste

B. Caranović

utorak, 08. 08. 2017. u 15:33

Чаробна Ада Бојана мами туристе

Foto I. Marinković

Najjužnije letovalište i ovog leta prepuno je posetilaca. Ono što je najčešća preporuka turista jeste obavezna poseta ribljim restoranima i konobama u kojima se sprema tek ulovljena riba

OVO je raj na zemlji - utisak je većine ljudi kada prvi put kroče na Adu Bojanu. Beskraj. Tišina. Vanvremenski šum talasa, samo nebo, more, vetar i pesak koji se, poput svile, meškolji među stopalima. Ljubitelji ovog bisera crnogorskog primorja biraju ga zbog potpuno drugačijeg turističkog "svemira" od svega drugog u Montenegru.

Ostrvo je trouglastog oblika, ograničeno kracima Bojane. Od Beograda je udaljena oko 450 kilometara, a tokom vožnje automobilom prosečnom brzinom od 60 kilometara na čas, potroši se plina za 25 evra i dizela za 30.

Mnogi čak imenom Ade Bojane nazivaju i širi pojas - Veliku plažu i više mesta po imenu Štoj, koja su u blizini, a takođe imaju slične čari i šarm. Zahvaljujući lepoti ovog ostrva, cela Ulcinjska rivijera stekla je popularnost još sedamdesetih i osamdesetih godina. Nudistički kamp, sagrađen 1974. godine, jedini je zvanični hotel na ostrvu. Inače, može da se odsedne u nekoj od čuvenih ribarskih sojenica koje se nalaze duž desnog toka Bojane. Ono što je najčešća preporuka turista jeste obavezna poseta ribljim restoranima i konobama u kojima se sprema tek ulovljena riba.

Od Sutomora, ili Budve, do Ade Bojane kolima potrebno je od sat do sat i po vožnje. Na putu valja svratiti i u Ulcinj i na Veliku plažu, poznatu po svojoj prostranosti i lepoti. Sam grad potiče iz antičkog perioda i krije slojeve mnogih epoha. Osim Kule Balšića iz 14. veka i palate Venecija, može se obići i Pijaca robova. I danas u Ulcinju postoji nekoliko porodica koje vode poreklo od Severnoafrikanaca koji su nekada pali u šake ulcinjskim gusarima i ovde došli kao roblje.

- Ovde vreme zaista kao da stoji - kaže nam Jovana Alimpić, iz Beograda, koja na Adi letuje sa momkom. - Krenuli smo autom, bez ideje gde ćemo da se smestimo. Prešli smo celu obalu, od Kotora naovamo, i ovaj "kraj sveta" nam se najviše dopao, prvenstveno zbog mira i neke intime koju dopušta. Kupali smo se baš uz ušće Bojane u Jadransko more. Voda je hladna, zamućena i slatka. Ukoliko želite osećaj mora, kao i da se ne smrzavate u vodi u avgustu na 38 stepeni, onda je potrebno da se udaljite barem 500 metara od ušća. Rekli su nam da isključivo pijemo flaširanu vodu.


EKSTREMNO

POSLEDNjIH godina je Velika plaža postala izuzetno popularna po ekstremnim sportovima na vodi, kajtsurfingu, odnosno upravljanju zmajem na vodi. Zbog dobrog vetra, Ada Bojana je "prestonica" surfera na Jadranu. Obuka traje četiri-pet dana, ali je za samostalni ulazak u vodu potrebno osam dana. Časovi traju dva sata dnevno. Osnovni kurs košta 300 evra, a doplata je 50 evra za dodatni čas.

CENE

Sokovi 1,5 i 2 evra

Kafa i espreso od 1,3 do 1,5 evra

Riblja čorba od 2 do 3 evra

Mala flaširana voda 1 evro

Iznajmljivanje sojenica od 10 evra dnevno po osobi za krevet, a često primaju i do 20 osoba

litar plina - 55 centi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

sale

10.08.2017. 09:10

Bio tamo prosle godine i sve to izgleda kao lepo ali kad se prosetas do kraja ostrva ka Albaniji nailazis na horor film tj, na najvece smetliste evrope nikako ne razumem da to ne mogu da ociste i pokupe prljavo i ruzno .