Salvador Dali zarađuje milione

Marko Lopušina

nedelja, 31. 05. 2015. u 15:01

Салвадор Дали зарађуjе милионе
Reporter "Novosti" u španskom Figueresu, u muzeju posvećenom slavnom slikaru. Godišnje ovaj gradić poseti 1,5 miliona turista. Sve podređeno umetniku, hrana u restoranima, suveniri...

AKO Figueres, grad na oko 140 kilometara od Barselone, zbog Dalija godišnje poseti 1,5 miliona turista, koliko stranaca poseti Beograd zbog svetskog genija kakav je Nikola Tesla? Ako je ulaznica za Muzej Salvadora Dalija 20 evra, na njima varoš sa nešto više od 40.000 duša godišnje zaradi 30 miliona evra, koliko zaradi Beograd od turista koji zavire u tajne srpskog genija?

Upitao je ovo reportera "Novosti" belgijski vajar Vang Frausing, koji nekoliko godina živi i stvara u Španiji. Nismo umeli da mu odgovorimo, prebirajući po glavi da li Muzej Nikole Tesle godišnje ima oko 50.000 poseta. A Figueres je postao poznat kao najmanji španski grad sa najvećim brojem turista, koji obilaze rodnu kuću, teatar i muzej slavnog slikara.

- Španci su ovde uložili milione. Sakupljali su Dalijeva dela po inostranstvu. Renovirali su i izgradili Teatar i Muzej - otkriva nam Frausing, koji izučava život slavnog umetnika.

- Zahvaljujući Daliju varoš Figueres je postala čarobno mesto za turiste, koji jednostavno žive sa njim i njegovim delima. Ovde je sve podređeno Daliju. Hrana u restoranima, suveniri u prodavnicama, panoi na ulicama, sve je u znaku njegovih tankih i drčnih brkova. Dvorišni deo muzeja sa galerijama, na primer, nema samo izložbeni karakter, jer se u letnjem periodu tu prikazuju filmovi u vezi sa životom Gale i Salvadora Dalija.

Kao i mnogi drugi stranci, Frausing je opčinjen Dalijem i njegovim umetničkim izumima. Priča nam da se prvobitno u Muzeju Dali nalazilo oko 4.000 dela, ali da se danas zbog sigurnosti, broj umetnina sveo na oko 2.000.

U ovom mestu je velikan nadrealizma Salvador Dali rođen 1904. i umro 1989. godine. Njegov muzej je zapravo tvrđava Tore Galatea sa kulom i rodna kuća, u kojima su smešteni Fondacija Gala, Teatar, Muzej i Mauzolej sa grobnicom Salvadora Dalija. Na krovu crvenog hrama umetnosti nalaze se hlebovi i velika jaja kao simbol Dalijeve ljubavi i nade.

Na ulazu u muzej je statua koja se sastoji od crnog "kadilaka", stuba od automobilskih guma, čamca Dalijeve voljene supruge Gale i nekoliko figura. Na zidu kuće stoji i Dalijevo najpoznatije delo hologramske umetnosti "Naga Gala gleda na more". Ova slika kada se pažljivo zagleda iz svih uglova pokazuje portret američkog predsednika Abrahama Linkolna, čiji lik se najbolje oslikama na ekranima digitalnih foto-aparata i kamera. Velik broj njegovih dela, inače, sadrži optičke iluzije.

U januaru 1989. dok je trajala njegova omiljena predstava "Tristan i Izolda", u 84. godini, prestalo je u Figueresu da kuca srce Salvadora Dalija. Po ličnoj želji, pokopan je u svom muzeju, a dobar deo svog ličnog bogatstva je poklonio Figueresu.

TEATRALNI SAN

KADA je Roman Gvarijel, gradonačelnik Figueresa, odobrio izgradnju muzeja, koji je završen 1979. godine, sam Dali je tada rekao:

- Želim da moj muzej bude kao lavirint, divan nadrealistički objekat. Ljudi koji ga budu posećivali odlaziće sa osećanjem da su imali teatralni san - rekao je Dali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ercov

31.05.2015. 16:46

Bas pametno pitanje umetnika Fausinga ali to je i normalno pitanje svakog coveka sirom sveta koji je cuo za Teslu i upoznat njegovom genijalnoscu.