Za šest godina osvojila je više od 50 nagrada, najmlađi je polaznik škole za najuspešnije mlade umetnike Evrope: Marija (13), muzičko čudo od deteta

Branko PUZOVIĆ

nedelja, 28. 06. 2020. u 17:31

За шест година освојила је више од 50 награда, најмлађи је полазник школе за најуспешније младе уметнике Европе: Марија (13), музичко чудо од детета

Marija Obradović zavolela flautu kad je imala sedam godina Foto Z. Emreković

Završila je Osnovnu muzičku školu "Živorad Grbić" u Valjevu i sa maksimalnim brojem bodova upisala srednje obrazovanje
VALjEVKA Marija Obradović (13) pravo je muzičko čudo od deteta! Za samo šest godina, koliko uči flautu, osvojila je sve moguće nagrade u Srbiji i inostranstvu, čak je i na takmičenju sa učenicima završnih razreda srednjih muzičkih škola - ubedljivo trijumfovala. Najmlađi je polaznik škole za najuspešnije mlade umetnike Evrope, u Sloveniji.

Osvojila je više od 50 nagrada - 33 apsolutnih pobeda na svim takmičenjima kod nas i u svetu. Na odseku flaute u klasi profesorke Zorane Matić, kao đak generacije završila je Osnovnu muzičku školu "Živorad Grbić" u Valjevu, te sa maksimalnim brojem bodova upisala srednje obrazovanje.

ZAHVALjUJUĆI sjajnoj saradnji sa svojim prvim profesorom Aleksandrom Burkertom uspela je, kao veoma mlada, da se nametne kao favorit na evropskom nivou i sa dosta starijima od sebe i dosegne izvođački nivo akademskog kvaliteta - ocene su muzičkih stručnjaka.

- Uz svoje roditelje, koji su nastavnici u muzičkoj školi, zavolela sam čarobni zvuk flaute - kaže Marija. - Od pete godine, kada sam kroz igru počela da se družim sa ovim instrumentom, muzika i umetnost za mene postaju jedini i pravi životni put. Od devojčice sa frulom, do sada, bilo je mnogo odricanja i odgovornosti. Svaki novi nastup i takmičenje samo je stepenik više, na kome se trudim da budem bolja, zrelija i odgovornija, da pobedim sebe, a ne samo druge flautiste.

PONOSNA VALjEVKA - UZ brojne obaveze i putovanja, uvek imam vremena za druženje sa drugarima iz škole, uz šetnju i šale to me ispunjava pozitivnom energijom - kaže Marija. - Trudim se da budem što svestranija ličnost, jer smatram da ne treba biti usko vezan za jedno interesovanje. Cilj i želja mi je da se muzika i flauta prožimaju s radošću kroz čitav moj život, postanem koncertmajstor, nastupam na svetskim snama, kao ponosna Valjevka.

MARIJA je trostruki pobednik Republičkog takmičenja muzičkih škola Srbije, pobedila je u Holandiji, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj... Šestostruki je laureat međunarodnog takmičenja "Davorin Jenko", dvostruki na smotri istog ranga "Petar Konjović" u Beogradu. Sedam puta trijumfovala je na valjevskim Susretima flautista "Tahir Kulenović" u Valjevu, na kom je bila i trostruki sveukupni pobednik... Njen kvalitet uočio je jedan od vodećih profesora flaute Matej Zupan sa Akademije za glazbu u Ljubljani, sa kojim Marija sada radi.

- Saradnja sa profesorom Zupanom izuzetna je privilegija, ali i obaveza - kaže Marija. - Imala sam čast da, kao solista, nastupim sa Kamernim gudačkim orkestrom Slovenačke filharmonije, što je san svakog umetnika. Doživela sam ovacije pred punom salom u Termama Dobrna u Sloveniji. Na najlepši način predstavljala sam svoju školu, rodni grad Valjevo i moju državu Srbiju.

MUZIČKI stručnjaci ističu da program koji Marija izvodi na flauti odavno po zrelosti i zahtevnosti prerasta okvire njenog uzrasta. To je razlog više da Marija, naglašavaju, svoju muzikalnost, zrelost o virtuoznost koji krasi samo najveće umetnike, unapredi i van granica Srbije...

- Srećna sam što se bavim umetnošću, jer ona u meni izaziva lepa osećanja, sreću i radost - kaže mlada flautistkinja. - Ispred mene je još mnogo novih izazova i nedosanjanih snova, a ovo, do sada postignuto, bilo bi nedostižno da nemam podršku porodice. Želja mi je da se usavršavam kod priznatih profesora, posetim neke od čuvenih škola za muziku u inostranstvu, nastavim školovanje na nekoj od njih...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije