Investitor ostavio nedovršenu zgradu, svaka kiša za njih je pretnja: Nišlije žive u strahu, u zgradi bez krova

J. ĆOSIN

25. 06. 2020. u 09:45

Инвеститор оставио недовршену зграду, свака киша за њих је претња: Нишлије живе у страху, у згради без крова
Mukama stanara Ulice Nade Tomić ni posle deceniju i po,ne nazire se kraj
STANOVNICI osmospratnice u Ulici Nade Tomić broj 15 u Nišu posle svake kiše strahuju za svoje stanove koji prokišnjavaju nakon što je bahati investitor prekinuo započetu nadogradnju i ostavio otvoren krov. Svuda po stanu šerpe, lonci, plastične kadice, kojima pokušavaju da zadrže vodu koja se probija kroz plafon, zidove, lustere. To je slika gotovo svih stanova na poslednja tri sprata ove zgrade, posle kiše koja pada gotovo deset dana bez prestanka.

- Moji roditelji žive u potkrovlju, otac je upravo izašao iz bolnice, težak bolesnik, treba da miruje, a u stanu nema uslova za život. Svuda je voda, vlaga, nepodnošljivo je. Sve smrdi, a i više ne postoji deo stana gde bismo mogli da postavimo krevete, a da nam malter i voda ne padaju na glavu. Otac se odmara između kadica i šerpi. Užasno je - priča nam Nišlijka Marija Mitić, čiji roditelji žive u ovoj osmospratnici u centru grada, čiji su problemi nastali pre petnaestak godina kada su potpisali ugovor sa izvođačem radova o nadogradnji.

Tim ugovorom, kako su objasnili, trebalo je da izvođač sazida još jedan sprat, potkrovlje i da uradi kosi krov. Međutim, kada je počeo da radi i doneo projekat, shvatili su da se nije držao dogovora, već da je dozvolu dobio za nadogradnju još tri nivoa sa po četiri stana plus potkrovlje. Predmet je otišao na sud, tužili su jedni druge, a epilog je taj da je investitoru naloženo da obustavi radove i zabranjeno mu je da priđe zgradi.

Investitor je otišao, a stanarima ostavio otkriven krov i glavobolju. Osim što prokišnjava, krov koji je ostao nedovršen i otvoren, postao je, kažu, "leglo zaraze".

- Golubovi, živi i mrtvi, bubašvabe i miševi. Sve liči na horor film. Sa prvom kišom sve to đubre se sliva u naše stanove u kojima više nema uslova za život - govori nam Marija.

Upravnik zgrade Novica Živković kaže da je nadogradnja zabranjena i da su ostali u bezizlaznoj situaciji. Ni sami ne mogu da obave rekonstrukciju krova, jer Sekretarijat za planiranje i izgradnju ne može da im da dozvolu za rad. Želeli su da rekonstruišu i fasadu, ali, prema Živkovićevim rečima, niko za to nije bio nadležan.

- Investitori su dolazili, gledali, zainteresovani su za tu invensticiju, ali je nadogradnja posle svega sa prethodnim investitorom zabranjena zakonom. Obraćao sam se gradu, inspekcijama, opštini, niko nije nadležan, kako za krov, tako ni za fasadu koja je bila u katastrofalnom stanju. Pod pretnjom velikim kaznama, mi smo se organizovali, skupili novac i uradili fasadu - objašnjava Živković.


NEMAJU VIŠE KOME DA SE ŽALE

STANARI kažu da nemaju više kome da se obrate, te da njihovim problemom niko ne želi da se bavi. Ističu da ih ne zanima da li će se naći novi izvođač radova, ili će se samo staviti kosi krov, već da samo žele život u normalnim uslovima u svojim stanovima.Foto M. Mitić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije