Nagrađeni zaposleni u Domu zdravlja u Svilajncu za Novosti: Najteže je bilo reći pozitivan

Z. GLIGORIJEVIĆ

četvrtak, 21. 05. 2020. u 07:42

Награђени запослени у Дому здравља у Свилајнцу за Новости: Најтеже је било рећи позитиван

Foto Z. Gligorijević

Hrabrili smo druge, a ni mi nismo bili dovoljno upućeni
Kroz kovid-ambulantu Doma zdravlja u Svilajncu prošlo je oko 500 pacijenata, od kojih je 43 bilo pozitivno na virus korona. Preminula su dva pacijenta. U znak zahvalnosti što su bili na prvoj liniji odbrane od virusa, Opština je novčano nagradila 38 zaposlenih u Domu zdravlja.

- Najviše su bili zbunjeni oni koji nisu imali kliničku sliku, pa im nije bilo jasno zašto ih odvozimo na Sajam ili u neku bolnicu. Neki njihovi kontakti nisu hteli da se testiraju. Sve smo rešavali u hodu, spremni da sugrađanima pomognemo na najbolji mogući način - kaže epidemiolog Valentina Đorđević i dodaje da joj novčana nagrada Opštine mnogo znači jer pokazuje da je neko prepoznao njihove nesvakidašnje napore i rizik.


Lekar opšte prakse na specijalizaciji za urgentnu medicinu Vekoslav Zajić kaže da su podršku Opštine imali od prvog dana, jer im je obezbeđena zaštitna oprema, pa se niko od 183 zaposlenih nije zarazio na poslu.


- Združenim snagama uspeli smo sve da prebrodimo. Najteže mi je bilo da pacijentima saopštim da su pozitivni i da ih ne uplašim, a s druge strane, ni mi nismo bili dovoljno upućeni. Video sam zebnju i strah pacijenata kada bismo ih transportovali u bolnice. Srećan sam što smo uspevali da ih osnažimo - navodi dr Zajić.


* Vekoslav Zajić i Valentina Đorđević


Vozačima Hitne službe Stefanu Miloševiću i Ljubiši Jakovljeviću Brzom u početku nije bilo svejedno, jer su se plašili da se ne zaraze, ali su ubrzo postali smireni, jer su lekari mnogo pričali sa njima i imali su svu neophodnu zaštitnu opremu. Svi vozači su se dobrovoljno javljali da rade i nikad nisu gledali na radno vreme.


Stefan Milošević i Ljubiša Jakovljević


- Mnogo smo uložili u Dom zdravlja, u poslednje četiri godine iz budžeta je za plate neugovorenih radnika izdvojeno oko 140 miliona dinara, i može da posluži kao primer, jer nema dugovanja - ocenio je predsednik Opštine Predrag Milanović.


NOVE INFEKCIJE


Svi kovid pozitivni pacijenti izlečeni su, jer su stigli rezultati po kojima su negativni na virus. Svilajnac tako ne bi imao nijednog zaraženog da na jednu sahranu nije došlo dvoje zaraženih. Oni i njihova četiri kontakta trenutno su na lečenju u Kragujevcu, a većina gotovo da nema nikakve simptome.