SVIH devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja "Resavica" od 4. maja rade punim kapacitetom, potvrdio je v.d. direktora JP PEU "Resavica" Marko Vuković. Rudnici nisu prestajali sa proizvodnjom tokom vanrednog stanja, ali su rudnici "Soko" i "Lubnica" nekoliko dana radili smanjenim kapacitetom, jer su rudari testirani na virus korona.

- Svi zaposleni dobili su zaštitnu opremu, koju su dužni da koriste, prilikom dolaska na posao meri im se temperatura i vrši dezinfekcija ruku alkoloholom. Rudnici će takve mere zadržati i posle ukidanja vanrednog stanja. Rudari se presvlače u grupama, kako odlaze i do radnog mesta. Grupe imaju maksimalno četiri rudara - precizira Vuković.

On dodaje da je u jamama zastupljen manuelni rad, za razliku od pre 30 godina kada je korišćena mehanizacija.

- Da nije bilo pandemije, rudnici "Resavice" bi ušli u realizaciju ugovora o nabavci mašina za kopanje uglja. Reč je češkom kreditu u visini od 10 miliona evra. To će posle tri decenije biti prvo ulaganje u rudnike. Očekujemo da će ono biti realizovano ubrzo posle ukidanja vanrednog stanja. To će značiti uvođenje savremene tehnologije, povećanje kapaciteta i drastično povećanje bezbednosti i zaštite rudara, kao i humanizacija rada - ocenio je direktor.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije uplatila je povezivanje radnog staža rudara za period 2011. do 2012. i isplatila zaostalu razliku za smenski rad u visini od 1,5 milijardi dinara.