Ponovo trovanje divljih životinja u okolini Bačke Topole: Stradale čak i strogo ZAŠTIĆENE vrste (FOTO)

NovostiOnline/Lj.P.

utorak, 28. 04. 2020. u 10:33

Поново тровање дивљих животиња у околини Бачке Тополе: Страдале чак и строго ЗАШТИЋЕНЕ врсте (ФОТО)

Foto: Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine

Pronađeno osam uginulih eja močvarica, po jedan mišar i gavran, tri gačca
U ATARU između Bačke Topole i sela Karađorđevo, neposredno pored atarskih puteva i u njivama, 23. aprila pronađeno je osam uginulih eja močvarica, po jedan mišar i gavran, tri gačca, a otrkiveni su i razbacani mamci – pileće meso sa obojenom materijom na površini.

Uginule divlje životinje su, kako saopštavaju iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, otkrili članovi Ekološkog udruženja “Arkus” iz Bačke Topole i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, policija, lokalna ekološka inspekcija i predstavnici civilnog sektora u zajedničkoj akciji na licu mesta, utvrdili su činjenično stanje, a leševi su odneti u Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”, gde će se utvrditi uzrok uginuća divljih životinja, među kojima su eja močvarica i mišar, inače, strogo zaštićene vrste.


Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da je u ovom slučaju poslebno alarmantno saznanje da je trovanje učinjeno gotovo istovremeno kada i trovanje u kome su stradale ove iste vrste ptica pre dve nedelje u okolini akumulacije Zobnatica, praktično unutar granica Parka prirode “Bačkotopolske doline”.- Ukoliko je reč o velikoj kampanji trovanja divljih životinja na širem području u opštini Bačka Topola, na šta upućuje izgled i stanje prikupljenih leševa na obe lokacije, onda postoji velika zabrinutost da lista stradalih životinja nije konačna – ističe Nikola Stojnić, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.- Zabrinjava spremnost spremnost onih koji posežu za zabranjenim sredstvima, i uopšte pesticidima za trovanje divljih životinja, da to i dalje nastave da rade, i to na širokom prostoru. Još gore je saznanje da je trovanje divljih životinja na ovom lokalitetu bilo i jesenas, ali i prethodnih godina.PRIJAVITE TROVAČE


PRE ovog, najnovijeg slučaja, na obali akumulacije Zobnatica, nekoliko kilometara dalje pronađeno je 18 leševa divljih životinja. Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode zbog toga, osim poziva da se ovo tretira kao krivično delo, pozivaju da se prijave kada su nađu uginule divlje životinje, ali i da prijave trovače.


Komentari (1)

DzSvetac

28.04.2020. 12:12

Opet isti teren !!! Da li je bilo i trovanja pasa ...jer se radi o postavljenim otrovnim mamcima ...