Navodeći da su u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji od korona virusa obolela 22 lica, a preminula jedna osoba, marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i meothiju naveo je večeras u dnevnom izveštaju da su od 93 osobe u srpskim sredinama testiranih od strane Prištine tri pozitivne na COVID-19,dok su od 28 testiranih čije je rezultate radilo Kraljevo, dva uzorka pozitivna.


Takođe, podsećajući da su sinoć od 18 časova Kosovska Mitrovica i Zvečan proglašeni za područja pod karantinom do daljnjeg, Đurić je pojasnio da su u Kosovskoj Mitrovici tri novoobolela lica sa blagom kliničkom slikom upućena na kućno lečenje. Prema njegovim rečima, u Zvečanu ima dvoje novoobolelih, u Zubinom Potoku u samoizolaciji se nalazi pet lica a dva lica su uzorkovana i čekaju se rezultati.


-Studentski dom u Zubinom Potoku se adaptira u improvizovanu bolnicu za smeštaj lakše obolelih. U Prištini, Kosovu Polju i Lipljanu su u protekla 24 časa registrovana tri pregleda mobilnih medicinskih timova i nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus COVID-19-istakao je Đurić dodajući da opštinski štabovi za vanredne situacije vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije.


Istovremeno,direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naveo je da je ova Kancelarije donirala danas sanitetsko vozilo Zdravstvenom centru Gnjilane dok je UNICEF donirao medicinsku opremu KBC u Severnoj Mitrovici i Domu zdravlja u Gračanici.


-U Kosovskoj Mitrovici je obezbeđena oprema za medicinske radnike: maske, kape, kaljače, rukavice, zaštitna odela, viziri, dezinfekciona sredstva. U Zvečanu obezbeđeno 100 zaštitnih vizira za medicinske radnike, u Vitini je podeljeno 50 paketa pomoći, u Zubinom Potoku lekovi za 176 hroničnih bolesnika, u Istoku paketi pomoći, zaštitne maske, rukavice i lekovi-naveo je Đurić na svom Instagram profilu.On je istakao da su u Leposaviću dostavljni lekovi za 217 građana i hrana za 152 domaćinstava a nabavljeno je i 500 zaštitnih maski, 500 rukavica i 11 zaštitnih vizira.Takođe, prema navodima direktora Đurića, u Obiliću su za 35 porodica dostavljeni paketi pomoći i podeljeno je 60 zaštitnih maski i rukavica.


- U Štrpcu je podeljeno 32 paketa pomoći. U Kosovskoj Kamenici podeljeno 150 paketa pomoći, 100 sapuna i 1000 maski-naveo je Đurić u izveštaju.Istovremeno, u pomenutom izveštaju navodi se da Narodna kuhinja u Prekovcu ima 70 novih korisnika dok je Narodna kuhinja u Berkovu kod Kline prestala je sa radom zbog karantina u toj opštini.