Ukupno troje obolelih u Jablaničkom okrugu: Kod još dve osobe potvrđen virus korona

Novosti Online / I.M.

četvrtak, 26. 03. 2020. u 14:39

Укупно троје оболелих у Јабланичком округу:  Код још две особе потврђен вирус корона

Foto: I. Mitić

Na području Leskovca potvrđen je drugi slučaj oboljevanja od virusa korona, a ovaj virus je potvrđen i kod jedne osobe iz Vlasotinca
Leskovac – Na području Leskovca potvrđen je drugi slučaj oboljevanja od virusa korona, a ovaj virus je potvrđen i kod jedne osobe iz Vlasotinca.

Ovo su najnovije informacije koje je danas iznela Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

Ona je naglasila da se još uvek čekaju rezultati za još jednu testiranu osobu, a pre dva dana virus je potvrđen kod jednog od leskovačkih privrednika tako da Jablanički okrug trenutno zvanično ima tri obolela pacijenta od korona virusa.

Pročitajte još: Raste broj obolelih u Pčinjskom okrugu: Prvi slučaj u Surdulici

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj sednici doneo odluku da se Dom učenika u ovom gradu pripremi za eventualni prihvat obolelih.

NASTAVLjA SE EPIDEMIOLOŠKO ISPITIVANjE KONTAKATA

Leskovac – Od početka epidemije analiza briseva tri pacijenta sa područja Jablaničkog okruga, dve iz Leskovca i jedne iz Vlasotinca, pokazale su da su inficirani virusom korona, dok se jedan rezultat pacijenta iz grada na Veternici još uvek čeka. To je za posledicu imalo da se 165 osoba stave u samoizolaciju, zbog sumnje na prisustvo ovog virusa u organizmu, od kojih je 18 bilo u direktnom kontaktu sa osobama koje su zvanično obolele od virusa korona. U Leskovcu je još oko 645 osoba u samoizolaciji jer su, posle proglašenja epidemije, iz inostranstva doputovali u ovaj grad.

- Uskoro ulazimo u četvrtu nedelju epidemije. Do sada smo uzeli uzorke 11 osoba, od kojih su tri pozitivna. Epidemiološka situacija i eventualna prognoza za svaki deo Jablaničkog okruga zasniva se na broju izvora infekcije i broju kontakata koje je taj izvor infekcije ostvario. Dve novoinficirane osobe nisu bile u kontaktu sa osobom koja je prva registrovana, a rezultati još jednog testa se očekuju – naglasila je dr Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu.

  Nisu saopšteni nikakvi zvanični podaci o novoinficiranim osobama, ali smo iz više nezvaničnih, ali pouzdanih izvora saznali da je jedna od njih radiolog iz okoline Leskovca koji ne radi u državnom zdravstvenom sektoru. On je, međutim, bio u kontaktu sa pacijentima u jednoj od privatnih ambulanti u gradu i za sada nije poznato koliko je osoba, na ovaj način, sa njim stupilo u kontakt.
    Direktor Opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević naglašava da je najvažnije sprečiti širenja virusa među osobljem ove ustanove, a odličnom je ocenio vest da je test pokazao  „da je kolega sa Službe interne medicine nije zaražen“. Ranije je zbog toga u samoizolaciji bilo više od 60 ljudi među kojima 23 lekara i 33 sestre i oni su se u četvrtak vratili na svoja radna mesta.

- Jedan doktor sa Odeljenja hirurgije se nalazi u samoizolaciji, zbog toga što su članovi njegove porodice nedavno boravili u inostranstvu. Odvojili smo ulaze za pacijente i osoblje, a Odeljenje fizijatrije će privremeno služiti kao trijažni centar febrilinih stanja – zaključio je dr Dimitrijević.
 
POZIVNI CENTAR

Volonterski pozivni centri u Leskovcu i više okolnih mesta svakodnevno su u kontaktu sa najstarijim Leskovčanima kojima je potrebna pomoć u nabavci hrane i lekova. Do sada su leskovački volonteri primili više od 2.000 poziva, a oko 400 puta su izašli na teren. Gradonačelnik Goran Cvetanović je zahvalio svima koji pružaju podršku u sprovođenju mera Vlade Srbije i lokalne samouprave, a posebno građanima koje je pozvao da ostanu kod svojih kuća kako bi se broj kontakata sveo na minimum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije