Kazna za trovanje: Uneli 600 tona opasanog otpada u zemlju

R. Šegrt

02. 03. 2020. u 08:21

Казна за тровање: Унели 600 тона опасаног отпада у земљу

Firma kažnjena zbog skladištenja 600 tona opasnog otpada,foto R.Šegrt

Osuđena firma u Kikindi zbog skladištenja opasnih materija

FIRMA "Eko Hemik" iz Novog Sada i odgovorna osoba u njoj V. B. (26) osuđeni su zbog krivičnog dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje gotovo 600 tona opasnih materija. Firma treba da vrati 2,4 miliona dinara koje je pribavila krivičnim delom.

Osnovni sud u Kikindi doneo je presudu kojom je firma "Eko Hemik" osuđena na novčanu kaznu od tri miliona dinara zbog krivičnog dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Takođe joj je naloženo da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 762.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ - I otrovno olovo za nekoga je sirovina: Šta sve od opasnog otpada može da uđe u našu zemlju

Sud je doneo presudu po kojoj je za isto krivično delo okrivljen i V. B. (26), odgovorna osoba "Eko Hemika".

- Okrivljeni su krivi jer su od januara do juna prošle godine na lokaciji nekadašnje firme "Hemik Kikinda", na kojoj su u zakupu imali dva objekta, suprotno propisima i rešenjima i mimo dozvola koje su imali od nadležnih pokrajinskih organa i organa Grada Kikinde, uskladištili ukupno 585,85 tona opasnog otpada - navodi se u presudi suda u Kikindi.

foto R.Šegrt

Na ovoj lokaciji inspekcija je krajem maja prošle godine zatekla oko 300 tona opasnog otpada. Tada je ustanovljeno da je "Eko Hemik", kao operater, sa otpadom postupao na način koji je mogao da ugrozi životnu sredinu i zdravlje ljudi.


KONTAMINACIJA

Analizama otpada koje je "Eko Hemik" skladištio u Kikindi, a koje je prošle godine uradio Institut "Mol" iz Stare Pazove, utvrđeno je da se na lokaciji na Bašaidskom drumu nalazilo najviše kontaminirane ambalaže, zatim pesticidi, filteri od ulja iz automobilske industrije, organski opasani otpad u čvrstom i tečnom stanju, neorganski opasni otpad i mala količina otpada koji nije opasan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

JUGO

02.03.2020. 09:23

Previse sum vam blage kazne,ne samo da plati nego i da odlezi nekoliko godina u zatvo svi oni koji su to dozvolili,,da otrov uvoze u nasu zemlju..tako da drugi put ko to radi mora da razmisli nekoliko puta da se na to odluci..

Синај

17.03.2020. 13:39

На прелазима ЦАРИНА морала би знати за то ко увози и како.Сада тог мало да одлежи да плати казну и то неко предузеће да се затвори.