RUKOTVORINE vrednih dama iz Svilajnca stigle su u domove širom naše zemlje, ali i sveta. Njih osam, kako za sebe kažu kreativnih istomišljenica, okupilo se pre tri godine i odlučilo da osnuje zanatsku zadrugu "Zadrugart" da bi svoje unikatne, umetničke proizvode mogle lakše da plasiraju. Kako kažu, zahvaljujući udruživanju, nema etno-manifestacije u Srbiji na koju nisu stigli njihovi suveniri, ali ni turista i putnika koji prođu kroz Svilajnac, a da ne svrate po uspomenu baš u njihovu galeriju.

U centru Svilajnca, glavnu ulicu odnedavno krasi jedan od najlepših izloga. Ukrasne kutije, poslužavnici, simpatično ukrašene ili dekupaž tehnikom "iscrtane" varjače, oklagije, ali i torbe, nakit, kecelje, ukrasne flaše, stolice, ramovi za slike, mame svakog prolaznika. Posebno su zanimljivi domaći proizvodi poput likera od maline ili meda od maslačka.

- Zadrugu smo nas osam prijateljica osnovale 2017. godine i mi smo stalne članice, dok u proseku imamo još 15 članica, koje se menjaju - priča Jasmina Panić, direktorka zadruge osnovane pri Zadružnom savetu Šumadije, Pomoravlja i Jagodine. - Radimo na principu članarine, a sve što naprave naše zadrugarke mogu ovde u našoj galeriji da izlože i prodaju. Timski rad je srž svakog velikog uspeha.

Ušuškani kutak za plasman jedinstvenih proizvoda Svilajnčanke pronašle su u staroj sajdžinici koju je držao Jasminin pokojni otac.

- I sajdžijski zanat sam naučila od oca, pa se ovde u jednom delu bavim popravkom starih satova - priča Jasmina. - Još je mnogo porodica koje u svojim domovima čuvaju stare, vredne časovnike, pa čak i čuvene sa kukavicama.

Kako Jasmina kaže, ništa u "Zadrugartu" nije kopija, kinesko. Sve je ručni rad.

Nemamo zajedničku radionicu i to nam je velika želja, ali sve što svaka od nas uradi u sopstvenim ateljeima, donesemo ovde - priča naša sagovornica. - Radimo i aranžmane od sušenog cveća, venčiće i uvek su nam inspirativni praznici. Kada neko traži autentičan poklon za inostranstvo, obavezno dođu ovde.


SINĐELIĆ I MARA RESAVKINjA

TIPIČAN svilajnački motiv koji radimo na magnetima i čestitkama su likovi Stevana Sinđelića i Mare Resavkinje i oni su nam najtraženiji - kaže Jasmina. - Osim poznatih tehnika, radimo i neke novije, kao što su slikanje ljuspicama od jaja, tehnika mandala. Na našim rafovima ima i razglednica sa fotografijama Svilajnca nekad i sad, kao i privezaka rađenih u tečnom staklu, jastuka punjenih lavandom, ali i tegli sa džemovima i flaše sa likerima.