U NOVOM Sadu je obeležena 12. godišnjica požara u kafiću „Laundž“, jedne od najvećih tragedija u novijoj istoriji grada u kojoj je živote izgubilo osmoro mladih ljudi.

Vence i cveće kraj spomen ploče na zgradi u Zmaj Jovinoj ulici 8 u centru grada, na kojoj su urezana imena poginulih devojaka i mladića od 19 do 23 godine starosti, položili su roditelji, članovi porodica, prijatelji. U ime građana Novog Sada poštu nastradalima odao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada.

- Okupljamo se na ovom mestu pre svega da bismo skrenuli pažnju onima koji donose odluke, da one mogu imati strašne posledice ako se donose na takav način da mogu ugroziti bezbednost građana – izjavio je Jelušić novinarima.

Stojan Saković, otac nastradale Novosađanke Branke Saković (23), kaže da je toliko vremena prošlo a roditeljima se čini kao da je to bilo juče.

Pročitajte još - POMEN ŽRTVAMA POŽARA U KAFIĆU "LAUNDž": Tuga i bol još tište

- Danas ovde, kao i svake godine, iznosimo naš bol za našom decom. Ali, moramo to da iznesemo i u tome nismo sami. Ceo grad je ovde sa nama.

U požaru, u noći 17. februara 2008. godine, poginuli su i bart i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić i Milena Kolundžić (23), svi iz Novog Sada, Boris Bjekić (23) iz Veternika, Dušica Kulaš (23)iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde i Vladan Dragović (23) iz Savinog Sela.

Za izazivanje požara u "Laundžu" prvooptuženi Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na 12 godina zatvora ali mu je, na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine kazna smanjena na devet godina.

Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na zatvorske kazne od po sedam godina dok je, zbog pomaganja u izazivanju požara, Bojan Kulačanin osuđen na dve godine zatvora.