Dom čekaju 25 godina: U Vrbasu uskoro počinje izgradnja objekta za 14 porodica doseljenih iz Hrvatske i BiH

Z. Rajić

28. 01. 2020. u 07:45

Дом чекају 25 година: У Врбасу ускоро почиње изградња објекта за 14 породица досељених из Хрватске и БиХ

Mesto gde će biti izgrađeni stanovi

Stanovi se nude po ceni upola nižoj od tržišne

U Vrbasu će na proleće početi izgradnja objekta sa 14 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH. Na konkurs za dodelu stanova javilo se 28 porodica, od kojih je proteklih dana opštinska komisija, u saradnji s Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, izabrala polovinu stambeno najugroženijih.

Prema rečima Danijele Ilić, članice Opštinskog veća zadužene za socijalna pitanja, krov nad glavom za 14 porodica obezbediće se u okviru zajedničkog regionalnog programa Srbije, BiH, CG i Hrvatske, uz podršku UNHCR, OEBS i Banke za razvoj Saveta Evrope. Najveći donator biće EU, a uz nju SAD.

Predviđeno je da stanovi budu izgrađeni do kraja 2020. godine. Za samce i porodice od dva člana stanovi će biti od 20 kvadratnih metara, a povećavaće se za po 10 kvadrata za svakog narednog člana domaćinstva.

- Konkurs za stanove raspisan je još početkom 2018. godine, ali su stroga procedura i niz kontrola sprečili da proces bude brže okončan. Najvažnije je da će 14 porodica posle 25 godina, koliko su u izbeglištvu, konačno dobiti trajan smeštaj. Oni koji nisu "prošli", imaju rok od 15 dana da upute žalbe i primedbe Opštinskom veću - rekla je Ilićeva.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac saopštio je da će zgrada sa 14 stanova biti podignuta u naselju Vinogradi, preko mosta na Velikom bačkom kanalu. On je predočio da je odabrana parcela već komunalno opremljena i da će, pošto je raspisana javna nabavka, uskoro biti izabran izvođač radova.

PROČITAJTE JOŠ: Porodicama izbeglih više stanova

- U izgradnju objekta biće uloženo 500.000 evra. Budući stanari rešiće se kirije pod kojom su dugo stanovali, a zgrada će doprineti urbanističkom uređenju naselja Vinogradi - istakao je Glušac.

Među onima kojima će biti dodeljeni stanovi je i porodica Ratomira Pajovića, doseljena iz Goražda, u BiH.

- Stigao sam u Vrbas sa ženom, troje dece i majkom, koja više nije živa. Stanovali smo sve vreme privatno, i ja sam radio privatno dan i noć, ne birajući poslove. Trenutno plaćamo kiriju 90 evra - kazao je Pajović.

Sa izbeglicama koje su dobile stanove biće zaključeni ugovori o zakupu na šest meseci, posle čega će moći da ih otkupe po ceni upola nižoj od tržišne. Rok za isplatu stana biće do 20 godina.

ZA TRI GODINE 110 ZBRINUTIH

U opštini Vrbas, gde je tokom devedesetih godina došlo oko 2.500 izbeglica, lokalna samouprava uspela je da obezbedi krov nad glavom za 187 porodica. Glušac navodi da je od 2013. do sada iz opštinskog budžeta izdvojeno više od 80 miliona dinara za stambeno zbrinjavanje izbeglih i interno raseljenih. Samo u poslednje tri godine je zbrinuto 110 porodica, kupovinom seoskih kuća i paketima građevinskog materijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije