Smeće još bez adrese: Nepoznata lokacija dugo najavljivane regionalne deponije, projekat vredan 90 miliona evra

Z. GRUMIĆ

18. 01. 2020. u 14:55

Смеће још без адресе: Непозната локација дуго најављиване регионалне депоније, пројекат вредан 90 милиона евра

Detalj iz novosadske deponije Foto D. Dozet

Za domaćinstva po dve kante - za papir i za biorazgradivi otpad

GRAD Novi Sad i još sedam okolnih opština trebalo bi uskoro da dobiju regionalni centar za upravljanje otpadom. U okviru tog centra biće izgrađene transferne stanice, reciklažni centri i već dugo najavljivana regionalna deponija, čija lokacija još nije određena između pet datih mogućnosti. Za ovaj projekat potrebno je ukupno 90 miliona evra, a sredstva će biti obezbeđena iz fondova EU, budžeta i kredita.

To se čulo u javnoj raspravi o Nacrtu regionalnog plana upravljanja otpadom od 2019. do 2028, u kojoj su učestvovali predstavnici Novog Sada, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa.

- Ovaj plan je izuzetno važan, budući da se naša država opredelila za regionalni način upravljanja otpadom, jer je najekonomičniji - izjavila je Mira Radenović, članica Gradskog veća i predsednica Međuregionalne radne grupe za upravljanje otpadom. Taj plan se donosi u skladu sa odgovarajućom nacionalnom strategijom i smernicama iz EU. Regionalna deponija biće izgrađena u što kraćem roku, a u naredna dva meseca će biti urađena projektna dokumentacija.

Radenovićeva je napomenula da će za određivanje buduće lokacije regionalne deponije biti urađena i strateška procena uticaja na životnu sredinu. Marina Ilić, stručnjak iz Radne grupe, naglasila je da se koncept plana zasniva u prvom redu na primarnoj separaciji otpada.


PROČITAJTE JOŠ: Meni za svaku kravu: Todorovići ugađaju životinjama i prave jelovnik za svaku od njih posebno


- U tom pogledu se za individualna domaćinstva planira da dobiju po dve kante, od kojih će "suva" biti za papir i sličan otpad, dok će u "mokru" biti odlagan biorazgradivi - rekla je Ilićeva. - Predviđeni su i kontejneri za odlaganje stakla. Dve transferne stanice predviđene na područjima Bačke Palanke i Vrbasa, odakle će se otpad transportovati do regionalne deponije, kao i da će biti izgrađena tri reciklažna dvorišta u Novom Sadu i po jedno u ostalim opštinama.


Sa javne rasprave o Nacrtu plana,Foto N. Karlić

Završna faza projekta obuhvata sanaciju i zatvaranje postojećih deponija, odnosno smetlišta, a koja će tehnologija biti korišćena za to, još nije određeno.


OPCIJE

PRELIMINARNO je utvrđeno pet mogućih lokaliteta za regionalnu deponiju. Prva je u blizini postojeće novosadske, druga kod Kaća, a ostale su na područjima Stepanovićeva, Temerina i Đurđeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije