PRAPTICA, sanđama, zmija, dinosaurus, jednorog, divlja mačka, riba i druge postojeće i životinje iz mašte na jednom mestu "okupio" je Jovica Nikolić iz Lapova. Reč je, zapravo, o skulpturama od hrasta, bagrema ili gidža, starih od pola veka do stotinak godina.

Za šest godina iz Velike Morave, Liparskog potoka i potoka Grabovca sakupio je preko 100 panjeva koji ga podsećaju na neku životinju. Zanimljivo je da na njima ništa nije dorađivao.

NjEGOVIH originalnih 65 skulptura izloženo je u Kulturno-turističkom centru u Lapovu na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi, dok pedesetak skulptura, koje čuva u kući, čeka da bude očišćeno i spremno da ugledaju svetlost dana.


PROČITAJTE JOŠ: Zadrugarstvo na delu: Deda i unuk uzgajaju ovce sa francuskim pedigreom

- Kada je loše vreme i zima, krenem u potragu za zanimljivim panjevima. Donesem ih kući, očistim od blata i peska, osušim, onda ih detaljnije očistim čeličnom četkom i brusilicom, ispoliram šmirglom i izlakiram. Ja samo imam oko da ih zapazim u potocima ili na obalama, a priroda ih je već sama napravila. Mislim da sam po tome originalan u Srbiji, a u svakom slučaju imam ih najviše. Čuo sam da jedan stariji čovek sakuplja velike skulpture, ali za 60 godina sakupio je samo 25 - kaže Jovica Nikolić.

NIJE mu, kaže, teško da pored potoka šeta po dva-tri sata, jer se kući još nikada nije vratio bez nekog panja od kog je nastala skulptura. Mnogo puta se namuči da ih donese. Jednom je pronašao tri panja, koja su bila teža od 10 kilograma, ali su, veli, bili toliko lepi da nije mogao da ih ostavi, već ih je na ramenu nosio čitavih pet kilometara.

Foto Z.Gligorijević


- Prva skulptura koju sam našao bila je riba, dimenzija 96 sa 18 centimetara, a najčudnija je ptica koja u sebi ima foku i glavu psa. Praptica je osvojila treće mesto na Međunarodnoj izložbi slika i skulptura, koju svake godine u Kulturno-turističkom centru u Lapovu organizuje Likovni klub "Svetlost", a ženski akt, jedna od samo tri skulpture koje sam sam uradio, drugo mesto - ponosno će Nikolić.

Svim tim čudesnim panjevima naš sagovornik "daje život" starim drvenim čekićem, sekirčetom i dletom pokojnog deda Živote.

Foto Z.Gligorijević

TOPLINA EMOCIONALNOG NABOJA

MAGISTAR vajarstva Sanja Mikić, predsednica Likovnog kluba "Svetlost" u Lapovu, mišljenja je da "tragajući za originalnim likovnim izrazom, Nikolić davno zaboravljene panjeve vraća u život i daje im dušu".

- To su skulpture na kojima osećamo toplinu emocionalnog naboja. Igra skrivanja i otkrivanja nagoveštava nekontrolisano prepuštanje kreativnom zanosu. Iako na prvi pogled njegove skulpture izgledaju jednostavno, one pričaju neispričanu priču, neme da progovore, ali izazivaju sva druga čula, uzburkavaju emocije i ne ostavljaju nas ravnodušnim. Nikolić stvara jedinstven, sebi svojstven likovni jezik, bez nametanja tradicionalnih formi umetničkog shvatanja, a maštu koristi na nadrealan način - ocenjuje mr Mikić.

Foto Z.Gligorijević

PEDESET TRINAESTICA

I KAO pisac i novinar Nikolić je ostavio značajan trag, pa ga je Opština nedavno nagradila počasnim pismom "velikog građanina". To je trinaesto priznanje koje je dobio i koje se pridružilo ostalim trinaesticama u njegovom životu.

- Prati me 50 trinaestica. Moje ime i prezime sadrže 13 slova, u dnevniku sam uvek bio upisan pod tim brojem, zbir brojeva na platnom listiću u "Železnici Srbije", 1327, daje broj 13, 13. januara u 13 sati u Istorijskom arhivu u Ulici Kragujevačkog oktobra broj 13 pronašao sam spisak svih organizacija Crvenog krsta u Srbiji na osnovu koga sam uradio knjigu... - nabraja Nikolić.