RADIMO 365 dana u godini, ne idemo na odmor, složni smo i svako zna šta treba da obavi. Sinu sam rekao da od plate može da preživi, ali ako hoće da kupi dobar automobil, ili traktor, da za dve godine utovi šest bikova i zaradi oko 8.000 evra - kaže Vladan Ilić (45) iz Šantarovca kod grada pod Belicom, ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade Jagodine, čija porodica dnevno preda 250 litara mleka, a na više od 30 hektara uzgaja hranu za stoku.

Domaćin kaže da je njima lakše, jer šestočlana porodica nastavlja tradiciju Vladanovog dede Živka, koji je u staroj Jugoslaviji imao najviše grla u selu, pa je kao rekorder u proizvodnji repe, mleka i kukuruza od Tita dobio Medalju rada za oblast poljoprivrede.

I otac Dušan je, veli sagovornik "Novosti", imao najviše krava u Šantarovcu, ali je on ne samo nastavio rekorderski niz, već je, u vreme kada ovde niko nije imao umatičena grla, iz Austrije uvezao deset visoko steonih junica.

Pročitajte još - Nedimović: Otvara se tržište Kine za mleko iz Srbije

- Ranije smo imali više od 40 krava, a sada dvadesetak. Skupo me je koštalo to što sam 2014. podigao kredit za nov traktor, a nisam dobio povraćaj od 40 odsto. Tako sam ostao bez 7.000 evra, a onda je uvezeno mlako u prahu, pa je pala cena našeg proizvoda. Da bih mogao da vratim kredit, prodao sam desetak krava, ali nas 2016. pogodi suša, te ponovo prodadoh nešto stoke - objašnjava Ilić.

Najavljuje i to da će od "Imleka" uzeti deset junica i otplaćivati ih predajom mleka - na 44 meseca, uz grejs period od 120 dana. Junica se, veli, "hvata" 2.300 evra, ali će sve otplaćivati na rate - bez kamate i uloga.

- Odmalena radim sa ocem i nisam se pokajao, mada cene goriva i repromaterijala idu gore, a otkupna cena mesa, stoke i mleka dole. Subvencije nisu male, ali kasne, pa se nadam da će biti bolje kad povećamo stočni fond - zaključuje Vladanov sin Miloš.

IZBOR

VLADAN Ilić kaže da se od 350 žitelja Šantarovca, samo ljudi iz pet-šest domaćinstava ozbiljnije bave poljoprivredom. Ostali sve više odlaze u pečalbu, pa se tako i jedan njegov rođak nedavno otisnuo da vozi kamion po Evropi.