U MAČVANSKOM selu Lipolistu 21. i 22. juna, biće organizovan 25. jubilarni Festival cveća "Ruže Lipolista". Desetak porodičnih gazdinstava u ovom mestu gaji ruže i ukrasno šiblje na oko 25 hektara, a celu godišnju proizvodnju od oko 800.000 sadnica izvoze na tržište Rusije, u zemalje EU i Balkana.

Svečanost će početi u petak uveče u ružičnjaku Milana Marinkovića gde će biti održano književno veče, ali glavni događaj - izložba cveća i kulturno umetnički program je u subotu u dvorištu lipolištanske škole. Očekuje se oko 50 izlagača, a biće održano takmičenje učenika srednjih škola u izradi cvetnih aranžmana.

- Godina je kišna, bilo je mnogo tmurnih dana, ali ruže su odolele i u formi su. A mi u Lipolistu smo spremni da dočekamo sve goste i putnike namernike. Dve i po decenije festivala nije mala stvar - rekao je na konferenciji za medije jedan od najznačajnijih uzgajivača ruža Milan Topalović.

PROČITAJTE JOŠ - FESTIVAL CVEĆA U POŽAREVCU: Cvetni štandovi na novoj lokaciji

Tradicionalni "Prsten prijateljstva" organizatori su oe godine dodelili arhitekti Milki Krstivojević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. To je njihov način na izraze zahvalnost za njeno stručno angažovanje u obnovi Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Lipolistu koja je podignuta davne 1872.