NA njivi u ataru sela Novo Orahovo u opštini Bačka Topola, 21. maja pronađeno je deset mrtvih ptica, među njima i zaštićene vrste. Vanrednim inspekcijskim nadzorom koji je obavila Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine uz podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, otkrivene su dve eje močvarice, a to je strogo zaštićena vrsta, četiri gačca i jedna svraka, koje su takođe zaštićene vrste, te tri domaća goluba.

Na nekoliko lokacija na njivi zasejanoj kukuruzom, kako navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, bili su mrtvi gačci okruženi razbacanim semenjem kukuruza.

- Zgrčenost prstiju svih uginulih ptica ukazuje na veliku mogućnost intoksikacije - navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, i dodaju da će se toksikološkom analizom u Naučnom institutu za veterinarstvo, utvrditi uzrok uginuća strogo zaštićenih eja močvarica. Uzorci posejanog i rasutog semena kukuruza, takođe će biti poslati na analizu radi utvrđivanja materije kojom su tretirani.

Pročitajte još - Otrovao ždralove, platio 400.000 RSD

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji partnerski rade na projektu zaštite evropskih ptica grabljivica, ističu da su posebno zabrinjavajuće informacije da se u okolini Bačke Topole i Novog Orahova radi trovanja nepoželjnih životinja "po njivama razbacuje mešavina cink - fosfida i karbofurana".

- Reč je o zabranjenom sredstvu koje se ne može koristiti na njivama, osim ako se pod posebno strogim uslovima i okolnostima ne zakopava u rupe glodara - kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. - Zato apelujemo da se odmah prestane sa ovakvom pogubnom, zabranjenom i kažnjivom praksom, jer je reč o krivičnom delu protiv životne sredine.


STRADALE ZAŠTIĆENE VRSTE

PODACI Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 250 slučajeva trovanja divljih ptica. Trovanje je bilo uzrok stradanja gotovo 2.100 jedinki raznih vrsta ptica, od čega je pronađeno 220 mišara, 98 orlova belorepana, 16 beloglavih supova i 24 ždrala.