Brodovi staju na Dunavu

J. BEKIĆ

16. 05. 2019. u 18:28

Obezbeđeno dovoljno novca za obnovu međunarodnog pristana za plovila u Apatinu. Namenjeno 25 miliona dinara za rekonstrukciju, raspisuje se tender

Бродови стају на Дунаву

Međunarodni pristan pre uništenja od leda Foto J.B.

ZAHVALJUJUĆI Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, obezbeđeno je 25 miliona dinara za obnovu, odnosno rekonstrukciju Međunarodnog putničkog pristana u Apatinu. Prema rečima Milana Škrbića, predsednika Opštine Apatin, reč je o bespovratnim sredstvima, kojima će biti urađena kompletna rekonstrukcija pristana, uništenog u januaru 2017. udarima leda sa zaleđenog Dunava.

On je najavio ubrzani postupak, po kojem će se raspisati tender za izvođača radova jer je rok za završetak projekta i utrošak odobrenih sredstava 12 meseci.

- Moramo odmah započeti proceduru radi raspisivanja konkursa za izbor najboljeg ponuđača koji može izvesti ovako zahtevan projekat - kaže Škrbić, dodajući da zbog specifičnosti radova samo nekoliko preduzeća u Srbiji može obaviti ovaj zahtevan posao. Potrebno je ukloniti uništene pilone i pobosti nove, ima dosta podvodnih radova, u kojima se moraju angažovati i varioci, a potrebno je izraditi i novi čelični ponton dužine 52 metra koji će zameniti dosadašnje, - veli naš sagovornik.

U pitanju je rekonstrukcija pristaništa jer bi samo njegovo uklanjanje sa plovnog puta koštalo 16 do 19 miliona dinara. Dodatni razlog za pokretanje rekonstrukcije je i prisustvo kompanije Dunav Serv - Shiping iz Apatina, koja poseduje nekoliko rečnih kruzera, a koji bi naredne godine trebalo da pristaju u Apatinu. U toj firmi zaposleno je četrdesetak radnika iz Apatina.

foto J.Bekić

Škrbić tvrdi da će novo pristanište biti sigurnije od prethodnog, jer je projektovano za desetostruko veće nalete leda od onih koji su ga uništili pre dve godine. Projekat rekonstrukcije putničkog pristaništa u Apatinu izradila je konsultantska kuća "Asiks" iz Novog Sada, a projektnim zadatkom je predviđeno čišćenje lokaliteta pristana, vađenje iz vode polomljenih šipova, kao i oštećenih betonskih pontona koji će biti zamenjeni čeličnom pontonskom konstrukcijom. Izgradnjom novog pristana putničko pristanište više neće zaobilaziti strani brodovi i kruzeri koji su donosili značajne prihode opštini.

RAZVOJ TURIZMA

MEĐUNARODNI pristan za putničke brodove uz postojeću modernu marinu sa 400 vezova i druge prateće sadržaje čini značajan kompleks, od velike važnosti za razvoj turizma. Marina i pristan su značajni za opštinu Apatin jer posetioci, odnosno turisti obilaze grad, upoznaju se sa znamenitostima i potroše novac u njemu. Ovo su uslovi za brži razvoj turizma ne samo Apatina već i ovog kraja na severozapadu Srbije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije