Fabrici u Vršcu: Da Romi bolje žive

J. J. BALJAK

29. 01. 2019. u 21:30

Šef delegacije EU Sem Fabrici u tri vršačka naselja

Фабрици у Вршцу: Да Роми боље живе

Dragana Mitrović (levo) i Sem Fabrici, Foto J. J. B.

SEM Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, istakao je tokom posete Vršcu da je EU dosad našoj zemlji donirala 11,4 miliona evra za inkluziju nacionalnih manjina, pre svega Roma, a da ove godine planiraju da obezbede dodatnih 20 miliona. Tim sredstvima će se rešiti i deo problema u Vršcu, gde živi oko 2.000 pripadnika ove manjine.

Najveći problem vršačkih Roma je njihovo stambeno pitanje. Mnogi i dalje žive u straćarama u neasfaltiranim ulicama, bez struje i vode. U to se lično uverio i sam Fabrici, koji je u pratnji gradonačelnice Dragane Mitrović obišao sva tri romska naselja u tom gradu - Balatu, Mali Rit i naselje kod autobuske stanice. U neformalnom razgovoru sa meštanima, čuo je i za njihove druge probleme.

- Inkluzija nije važna samo za Rome, već i za zajednicu u kojoj žive. Zato EU trenutno pomaže da se formira 50 mobilnih timova u 13 gradova i opština u Srbiji, koji će intenzivno raditi na njihovom socijalnom uključivanju i unapređenju životnih standarda. Time se pruža i veliki doprinos pristupanju Srbije EU - rekao je Fabrici.On je podsetio i da je Delegacija u poslednje dve godine podelila oko 1.000 stipendija romskim studentima. Neke od njih, upoznao je juče u Visokoj školi za obrazovanje vaspitača "Mihailo Palov", koja jedina u Evropi pruža mogućnost školovanja Roma na maternjem jeziku.OPREMA

EVROPSKA delegacija će u februaru donirati neophodnu radnu opremu za 11 mobilnih timova za inkluziju Roma, među kojima je i Vršac.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)