BUDUĆI da je u susednoj Rumuniji evidentirano više od 1.000 žarišta afričke kuge svinja, kao i da se bolest lane pojavila u Mađarskoj, veterinari upozoravaju da više nije pitanje da li će se, nego kada će se ovo oboljenje pojaviti i u našoj zemlji. Zbog toga su u Banatu preduzete preventivne mere zaštite, kako se opasni virus, koji je smrtonosan za svinje, ne bi preneo na naše područje. U Kikindi, kao pograničnom području, održan je sastanak predstavnika svih severnobanatskih opština.

- Sve javne institucije i udruženja upoznali smo sa stanjem na terenu. Situacija se kontroliše i prati preko lokalnih kriznih štabova. Preventivne mere podigli smo na viši nivo, kako nas zaraza ne bi iznenadila. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da odreagujemo na pravi način - kaže Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog okruga.

PROČITAJTE JOŠ - Sad kuga odlaže dolazak "Tenisa"?

Pošto se virus može preneti preko obuće, odeće, vozila i hrane, na graničnim prelazima pojačane su kontrole i zabranjen je unos svežeg mesa i prerađevina u našu zemlju. Lovačka udruženja su u pripravnosti, jer su divlje svinje glavni prenosioci virusa i preporuka veterinara je da se ne dozvoli njihovo kretanje na širem području. Velimir Kizić, sekretar LU "Fazan" iz Novih Kozaraca, navodi da su sva udruženja obavezna da imaju spremnu opremu i mehanizaciju, kao i da odrede lokacije na kojima bi se zakopale uginule svinje, ako se zaraza prenese.

Termički neobrađeno meso može biti zaraženo

- Posebno bi bilo važno uhvatiti prvi slučaj pojave zaraze, kako bi se suzbilo njeno širenje - savetuje Tibor Molnar iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Subotici, koji je prisustvovao sastanku u Kikindi.

PROČITAJTE JOŠ - ALARMANTNO Banat u strahu od afričke kuge

Veterinar Ladislav Tomić savetuje stočare da vode računa o higijeni obora, jer ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja.

- Treba sprečiti ulazak glodara, ptica i insekata u obore. Pratiti ponašanje svinja, kako bi se na vreme uočili prvi znaci oboljenja. Kada virus dospe u organizam domaće svinje, za 15 dana životinja pokaže oboljenje ili naprasno ugine. Zaražene svinje se grupišu, ne uzimaju hranu, dobijaju visoku temperaturu i naprasno uginu. Ako izdrže jedan dan sa zarazom, posle toga dobijaju crvenilo po stomaku i ekstremitetima, teturaju se... Vakcina protiv klasične kuge nije zaštita od afričke kuge svinja - objašnjva Tomić.

Uzgajivači svinja se nadaju da državne institucije dobro rade svoj posao i da će sve službe preduzeti orgovarajuće mere zaštite.

- Držim obore uredno i čistim ih redovno. Kod svinja ulazim samo ja, jer ne znam odakle je ko došao. Veoma vodim računa i ne plašim se oboljenja - veli Franciška Budai, koja uzgaja svinje na svom imanju u Sajanu kod Kikinde.

Franciška Budai iz Sajana


NE PRENOSI SE NA LjUDE

- VIRUS afričke kuge svinja nalazi se u organizmima divljih svinja, one su kliconoše, ali se ne može tačno procenti koja divlja svinja je obolela. Kada virus dospe u organizam domaće svinje, ona obavezno oboleva i ugine. I pomije kao hrana za svinje su opasne. Oboljenje se sa životinja ne prenosi na ljude - objašnjava Tomić.