Grejanje podelilo Jagodince

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 09. 2018. u 16:23

U gradskoj Toplani u Jagodini, ove godine su se s toplovodne mreže isključila 152 potrošača. Neki građani centralno grejanje i gas zamenili drvima i strujom

Грејање поделило Јагодинце

POVOLJNIJE Pojedinci su se odlučili da ugreju kuće drvima

BLIŽI se početak grejne sezone, pa grejanje Jagodincima zadaje glavobolju, jer prave računicu za najjeftiniji način grejanja. Kako "Novosti" saznaju u gradskoj toplani, ove godine su se s toplovodne mreže isključila 152 potrošača, a lane 165 korisnika. Pre tri godine korisnici centralnog grejanja organizovali su čak i proteste, jer su tvrdili da je grejanje poskupelo, što su u Toplani tada demantovali. Bilo kako bilo, tek prema izveštaju jagodinske toplane podnetom Skupštini grada, na lični zahtev 2015. godine odjavilo se 545 korisnika stambenog i poslovnog prostora.

Porodica Vesne Miljković jedna je od onih koje su se s centralnog grejanja isključile pre tri godine.

- Za stan od 80 kvadrata plaćali smo 11.000 dinara mesečno. To nam je bilo preskupo. Od tada se grejemo na norveške radijatore. Isplati se, jer nas, ne računajući redovnu potrošnju električne energije, u zimskim mesecima košta samo 1.500 dinara. Iako smo se isključili, Toplani plaćamo 1.000 dinara za održavanje cevi, koje prolaze kroz naš stan - kaže Vesna.Jagodinci su počeli da se isključuju i s gasovodne mreže.

- Gas imam 15 godina. Da bih zagrejao kuću od 80 kvadrata, trošio sam oko 700 kubika mesečno. Zato sam gas koristio samo četiri godine, kada sam mesečno plaćao po 15.000 dinara. Ne smem ni da izračunam koliko bi me sada koštao. Zato sam se potpuno isključio s mreže i kupio drva za 12.000 dinara, što će mi biti dovoljno za celu zimu - kaže Svetislav Blagojević.

REDOVNO Toplana u Jagodini

Mira Jovičin pak kaže da joj ne pada na pamet da otkazuje centralno grejanje, jer je cena podnošljiva, a ceo stan je topao.

- Za stan od 56 kvadrata mesečno plaćamo 6.150 dinara. Nemam iskustva s strujom, ali mislim da se ovako više isplati. Problem bi jedino bio ako bi se grejanje plaćalo samo zimi, jer mi je deo penzije 15.000 dinara - ocenjuje Mira.


KVALITET

STANIMIR Stanković kaže da dobro grejanje mora da se plati i da će on uvek pre da se odrekne nečeg drugog nego kvalitetnog grejanja.

- U naselju Sarina međa u kome živim grejanje je godinama bilo loše, ali je pre tri godine izvršena rekonstrukcija sistema i sada je odlično. Mesečno plaćam oko 6.000 dinara i ne planiram da se isključim - kaže Stanimir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije