U VRBASU i Kuli završene su ankete o načinu trošenja novčane nagrade osvojene u igri “Uzmi račun i pobedi”. Obe opštine su u kategoriji “srednja lokalna zajednica” zaradile po 23.000 evra u takmičenju gradova, gradskih opština i opština u sakupljanju fiskalnih računa i slipova. Građani su glasali za jedan od tri projekta koja bi se finansirala dobijenom nagradom. U Vrbasu je prednost data opremanju senzorne sobe za potrebe dece sa invaliditetom, a u Kuli nabavci aparata za reanimaciju u Službi hitne pomoći.

Senzorna soba je inovativna metoda rada sa decom s poremećajima u razvoju. Sastoji se od opreme i sprava za podsticanje čula i sposobnosti. Kod deteta stvara osećaj sigurnosti, smiruje ga, podstiče na učenje, pospešuje koncentraciju, unapređuje komunikacijske veštine, poboljšava samokontrolu i sprečava nagle promene raspoloženja i neodgovarajuće reakcije.

PROČITAJTE JOŠ - Koverte iz nagradne igre Uzmi račun i pobedi idu na reciklažu

Prema rečima dr Žarka Ševina, direktora DZ u Kuli, aparati za reanimaciju (defibrilatori) doprineće kvalitetnijem zbrinjavanju pacijenata sa srčanim zastojem.

U anketi je učestvovalo 1.308 građana u vrbaskoj i 666 u kulskoj, a pobednički projekti su dobili 1.129 i 513 glasova. U Vrbasu je za sređivanje sportskih terena “Jasike” i “Vinogradi” glasalo 112, a za uređenje Centra za fizičku kulturu “Drago Jovović” 67 građana. U Kuli je drugoplasirani projekat “Nabavka digitalizovanog rendgen aparata” dobio 138, a trećeplasirani “Završetak izgradnje prihvatilišta za pse lutalice” 15 glasova.

REALIZACIJA DO 1. DECEMBRA

ANKETE su sprovedene prema uputstvu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Projekti koji su dobili najviše glasova, lokalne samouprave su obavezne da realizuju do 1. decembra ove godine.