Skockani za jednu crvenu

G. ĆIROVIĆ

subota, 16. 06. 2018. u 10:28

Скоцкани за једну црвену

Foto: G. Šljivić

Odlazak na buvlju pijacu nedeljom postao i ritual Kraljevčana. Iako se prodaju i tehnika i kozmetika, najviše se kupuje odeća

BEZ obzira na to da li iz navike ili potrebe, da li zbog "ubijanja" slobodnog vremena ili iz čiste radoznalosti, odlazak na poznati kraljevački buvljak nedeljom ujutro poslednjih godina postao je neka vrsta popularnog rituala velikog broja Kraljevčana, ali i njihovih komšija iz susednih gradova.

Tako je bilo i minule nedelje. Među improvizovanim tezgama, ciradama, šatorskim krilima i najlonima, uz glasnu muziku, miris roštilja i "marketinško" nadvikivanje veštih trgovaca, od ranih jutarnjih sati na ovoj "šarenoj" pijaci vri kao u košnici.

Uz bogatu ponudu polovne tehničke robe, posuđa, posteljine, zavesa, kozmetike, delova za automobile, starih igračaka i gramofonskih ploča, pa čak i prehrambenih proizvoda, na buvljaku se solidno očuvane "leviske" prodaju za stotinak dinara, bluze i bluzice za po 50, kopije patika poznatih proizvođača sportske opreme od 10 do 15 evra, muške košulje 100-400 dinara, a "markirana" garderoba 200-500 dinara. Nove salonske cipele u kutiji mogu da se pazare za 500 dinara...

- Najviše se prodaje jeftina garderoba. Kod mene kupuju gospođe i gospoda, jer mi je sva roba iz Nemačke i Švajcarske. Evo, original, markirane muške majice sa kragnom koštaju od 200 do 300 dinara, a ove obične su od 50 do 100 - kaže jedan od trgovaca. - Ma, nema narod para da se luksuzira po buticima, a ovde po povoljnoj ceni možeš da se obučeš od glave do pete za manje od 1.000 dinara.

Pročitajte još - Buvljak na magistrali: "Firmirana" garderoba iz Šopića

Sa susedne tezge čuje se glas prodavačice koja nudi sve za po 50 dinara, obližnja konkurencija žustro odgovara sa "četiri bluze za 100 dinara", dok je kod kolege u toku cenkanje za staru gramofonsku ploču Boba Dilana.

- Ne može za manje od 100 dinara. On ti je sad nobelovac, a i mnogo voli Srbe - ubeđuje trgovac potencijalnog kupca. - Ako hoćeš, uz ploču ću da ti dodam i dva Zagorova stripa...

Gomila garderobe, od žaketa do kupaćih kostima, na jednom improvizovanom štandu privukla je veliki broj mušterija.

- Zašto nešto da plaćam deset puta skuplje kada i ovde može da se probere sasvim solidna odeća i obuća... Prošle nedelje sam pazario pet majici odličnog kvaliteta za 800 dinara i miran sam i ovo i naredno leto - objašnjava nam jedan sredovečni gospodin iz Kraljeva.

Nekoliko stotina redovnih trgovaca na buvljoj pijaci u Kraljevu, međutim, zabrinuto je do kada će na ovaj način moći da obavljaju svoju delatnost.

- Priča se da će uprava pijace ovaj deo da zatvori i da ćemo morati da plaćamo tezge u natkrivenom delu. Onda ništa više neće biti isto, ni ponuda, ni cene - kažu trgovci. - U evropskim gadovima buvlje pijace su deo nacionalnog folklora, a ovi naši opet izmišljaju toplu vodu.


TRANGE-FRANGE

AMBIJENT kraljevačkog nedeljnog buvljaka upotpunjuje i ponuda svakakvih drangulija i trange-frange robe kojoj često ni prodavci ne znaju pravu namenu. Na takvim tezgama uobičajeno je pijačno "nadmudrivanje".

- Pa, ovo ti nije digitalan sat, već stari merač za pritisak - zagledajući aparat kaže mušterija, dok trgovac još spremnije odgovara: - Pa, kume, zato i košta 20 dinara, za te pare pritisak sigurno neće da ti skoči.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije