LOKALNA samouprava u Zrenjaninu namerava da preuzimanjem postrojenja za prečišćavanje pijaće vode otkupi mačku u džaku. To se mora sprečiti, a očekujemo reagovanje nadležnih državnih organa - stav je građanske inicijative "Zajedno za vodu".

Apsurdna situacija traje od prošle jeseni, kada je objavljeno da je fabrika vode posle tri probijena roka, ipak, završena, ali da se zakon isprečio da profunkcioniše.

Ispalo je da investitor - beogradski "Sinertek", kao privatno preduzeće, po zakonu ne može da se bavi uslugom prečišćavanja vode za JKP "Vodovod i kanalizacija", kako je to bilo precizirano ugovorom. Izneta je i sumnja stručnjaka da novo postrojenje uopšte može da ukloni arsen i druge štetne materije iz vode.

Pročitajte još: Zrenjanin: Brnabić najavila skoro otvaranje fabrike vode

Uz posredovanje Vlade Srbije, od početka ove godine radi se na pronalaženju rešenja. Plan je da fabrika vode iz privatne pređe u javnu svojinu, a Grad je otkupi neposrednom pogodbom. Svemu treba da prethodi procena postrojenja, ali i pronalaženje izvora finansiranja. Još se ne zna ko bi obezbedio novac, a licitira se da je privatnom investitoru za fabriku potrebno platiti oko osam miliona evra.

Koliko nestrpljivo Zrenjaninci očekuju da poteče zdrava česmovača, ništa manje za rešenje problema nije zainteresovan ni investitor. Direktor "Sinerteka" Nenad Obradović ističe da su dosad izgubili 750.000 evra, a svakog dana postrojenje ih košta 2.000 evra.

Na opasnost kupovine mačke u džaku prvo je ukazao profesor dr Božo Dalmacija, šef departmana za hemiju novosadskog PMF. Ovaj naš stručnjak savetovao je gradsku vlast u Zrenjaninu da ne kupuje postrojenje dok se ne dokažu reference fabrike vode.

Pročitajte još: Zrenjanincima stiže pitka česmovača

- Zahvaljujući zahtevu za informacije od javnog značaja, od direktora JKP Ivana Devića saznali smo da Grad namerava da otkupi postrojenje o kojem ne zna apsolutno ništa - kaže Dušan Kokot iz inicijative "Zajedno za vodu", a iz gradske vlasti dosad se niko nije oglasio.


PRIZNANjE

Dević u odgovoru na zahtev za informacijama od javnog značaja priznaje da postrojenje nije pušteno u probni rad i da nema zvaničnih rezultata o kvalitetu prečišćene vode.